NYHETSARKIVET
11 okt 2017 12:26
De första Svanenmärkta fonderna utses
I juni klubbade nordiska miljömärkningsnämnden igenom förslaget till Svanenmärkta fonder efter två års arbete och en remissrunda.

Igår lanserades också miljömärkningen för finansmarknaden officiellt under en heldagskonferens och Sveriges första fonder med miljöcertifiering fick sina certifikat.

Certifikatet gick till sju bolag och totalt 11 fonder. Miljömärkning Sverige har även låtit göra en undersökning där det framgår att åtta av tio sparare vill ha en hållbarhetsmärkning för investeringsfonder och att de litar mer på en oberoende märkning än på sin bank eller rådgivare när det gäller vilka fonder som är hållbara.

Under lanseringen deltog även finansmarknadsminister Per Bolund (MP) där han talade om vilket hållbarhetsarbete regeringen just nu bedriver med fokus på finansbranschen. Bland annat ska AP-fondernas investeringsmandat ses över och där ingår att de ska investera mer hållbart. Detta var något Bolund lyfte fram i tidigare tal, bland annat på PTK:s pensionsdag i april och sa att regeringen "höjer ribban rejält för buffertfondernas hållbarhetsarbete."

Dessutom ser man över premiepensionssystemet och här ska regeringen föreslå nya regler som kräver fonder att vara aktiva när det gäller hållbarhet. De som inte gör det eller som inte presterar när det gäller hållbarhetsarbete kan slängas ut, sa Bolund.

Bolund sa även att miljömärkningen av fonder behövs eftersom det är svårt för konsumenter att vara aktiva i sina finansiella beslut.

- Det finns ett överflöd av information i finansmarknaden så som konsumenter behöver vi all hjälp vi kan få, sa Per Bolund.

Fondbolag behöver själva ansöka om en Svanenmärkning av sina fonder. De som blivit godkända hittills är Alfred Berg, CB Fonder, Handelsbanken, SEB Fonder, Skandia, Swedbank och Tundra.

Miljömärkningen finns nu på följande fonder:

Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige
CB Save Earth Fund
Handelsbanken Hållbar Energi
SEB Hållbarhetsfond Sverige
Skandia Cancerfonden, Skandia Världsnaturfonden
Swedbank Robur Ethica Global, Swedbank Robur Ethica Global MEGA, Swedbank Robur Ethica Sverige, Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA, Swedbank Robur Humanfond
Tundra Sustainable Frontier Fund
TIPSA EN VÄN
Mikael Nyman
chefredaktör Pensionsnyheterna
Mikael Nyman är chefredaktör för det vassa affärsnyhetsbrevet om pensioner och livförsäkring - Pensionsnyheterna!
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561