NYHETSARKIVET
13 jun 2018 12:34
Greenpeaceaktivister tog sig in på AP3:s kontor
Idag tog sig aktivister från Greenpeace in i Tredje AP-fondens kontor i centrala Stockholm, låste in sig i ett av mötesrummen och hängde upp tavlor som ett meddelande till de svenska buffertfonderna att de som statlig myndighet måste leva upp till de lagar som riksdagen beslutat om. Miljöorganisationen fortsätter därmed med sin kritik från den senaste tiden om AP-fondernas innehav, som de anser går emot Parisavtalet, klimatlagen, grundlagen och Generationsmålet.

Samtidigt som aktivisterna befann sig på kontoret så tog sig en annan grupp upp på taket hos AP3 och firade ner en stor banderoll med texten "Lyd lagen, flytta pengarna". Det framgår också av den livesändning som Greenpeace även under dagen haft utanför centralstationen.

Med texten menar Greenpeace att buffertfonderna genom miljardinvesteringar i kol, olja och gas går emot regeringsformen, som också är basen för fondernas ramverk, där det står att "Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer".

"Miljardinvesteringar i kol, olja och gas är inte att främja en hållbar utveckling. Det är att förvärra situationen. Det är mycket anmärkningsvärt att statliga myndigheter, alltså det allmänna, gör denna typ av affärer och att våra lagstiftare inte sätter stopp för detta. Därför är vi här idag, för att påminna Första till Fjärde AP-fonderna om vilka lagar de har att förhålla sig till", säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.

Det här är inte den första aktionen Greenpeace vidtar som protest mot AP-fondernas investeringar. I april meddelas det att Greenpeace Sverige slutar betala in den del av arbetsgivaravgiften som går till AP-fonderna.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561