NYHETSARKIVET
6 jul 2018 12:26
S lovar 70 procent av lönen i pension
Igår höll Socialdemokraterna presskonferens i Almedalen där de förkunnade att de går till val med löftet att stärka den allmänna pensionen. Målet är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska bli 70 procent av lönen.

För att nå målet krävs ett längre arbetsliv men även högre avgifter. S lovar därför att pensionsavgiften ska höjas till 18,5 procent från dagens 17,21 procent. I den ursprungliga pensionsöverenskommelsen var avgiften alltid tänkt att vara just 18,5 procent men blev lägre i praktiken efter justering. Nu ska den återställas, utlovar S och menar att det ger en genomsnittspensionär över 1 000 kronor mer i månaden i pension.

Tidigare har Socialdemokraterna slagit fast att pensionärsskatten ska avskaffas helt till 2020, att garantipensionen och bostadstillägget ska höjas och att de som jobbat hela arbetslivet med låg lön ska få höjd pension med upp till 600 kronor i månaden genom ett nytt tillägg i pensionssystemet.

Dock nämns inget i kommunikén om att det faktiskt var en S-ledd regering som delvis låg bakom att pensionerna blev sämre. När Göran Persson i vintras uttalade sig om att pensionssystemet var för snålt så kommenterade Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren att Persson borde tillstå sin egen roll i att försämra pensionerna.

- Han och dåvarande Pensionsgruppen ligger bakom förändringen som innebar att den faktiska pensionsavsättningen sänkts från de ursprungliga 18,5 procent av inkomsten till 17,21 procent. Den sänkningen innebär att pensionsnivåerna faktiskt blivit sju procent lägre än vad man ursprungligen tänkte sig, sa Ole Settergren till Pensionsnyheterna då.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561