NYHETSARKIVET
4 okt 2018 12:17
Förmedlare retar sig på att fd Cerberusrådgivare kan fortsätta
I går kunde vi berätta att vissa av de förmedlare från Cerberus/iZave som blivit av med sina Insureseclicenser kan fortsätta att jobba trots att de i praktiken fått yrkesförbud.

Anledningen är det kryphål som finns i och med att såväl Insuresec som Swedsec licensierar rådgivare. Med en gällande Swedseclicens kan de som avförts från Insuresecs register fortsätta att jobba i en roll som investeringsrådgivare.

"Det är för djävligt. Det innebär att de som straffats av Disciplinnämnden för att de inte följt reglerna kan fortsätta och då kan de vända affär genom att återköpa k-försäkringar och lägga in pengarna i ISK", säger en inblandad som vill vara anonym.

De stora förmedlarna Söderberg & Partners och Max Matthiessen meddelade, omedelbart efter Disciplinnämndens beslut, att de medarbetare som fått sina licenser indragna också skulle lämna sina jobb, vilket de gjort.

En stor del av de före detta Cerberusförmedlarna finns dock kvar i Hjerta/Monyx-sfären. Det var för övrigt moderbolaget i koncernen, börsnoterade danska New Cap Holding, som köpte upp Cerberus/iZave, som sedermera lades ned.

I Hjerta/Monyx kan de, med stöd av Swedseclicenser, fortsätta att jobba, så länge de inte förmedlar försäkringar.

Förmedlarorganisationen SFM, som instiftat kontroll- och licensieringsorganet Insuresec, avregistrerar med automatik medlemmar som blir av med sina Insureseclicenser.

"Vår princip är att om man förlorar sin licens så förlorar man sitt medlemskap hos SFM. Det kan gå till på två sätt: antingen har man fått lämna sin tjänst som försäkringsförmedlare då följer SFM sina ordinära rutiner som innebär att vi avregistrerar vederbörande från vårt medlemsregister eller så kan styrelsen besluta att utesluta dem", meddelar SFM:s vd Karin Lindblad i ett mejl till Pensionsnyheterna.

Det här innebär att Hjerta/Monyx inte är med i SFM och då kan fortsätta med att bistå kunder med investeringsrådgivning, något som retar konkurrenterna, som anser sig ha agerat på det sätt som man ska göra enligt branschens hederskodex. Detta trots att man tycker att det "straff" som Disciplinnämnden uttalat av vissa uppfattas som alltför strängt.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561