NYHETSARKIVET
11 okt 2018 12:34
SD: Vi vill vara med i Pensionsgruppen men vet inte hur man ansöker
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet gick framåt i valet och tillsammans har partierna stöd av drygt 25,5 procent av väljarkåren, vilket motsvarar drygt 1,6 miljoner väljare.

Vänsterpartiet har sedan länge valt att stå utanför Pensionsgruppen eftersom partiet inte är med på pensionsöverenskommelsen. Men frågan är hur SD ställer sig efter sin valframgång då partiet ökade med 334 000 röster från valet 2014.

Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, säger till Pensionsnyheterna att partiet mycket gärna vill vara med i Pensionsgruppen, men att han förstått att de andra partierna inte vill ha med SD i gruppen

- Vi har hela tiden velat vara med och vi är fortfarande intresserade av att gå med och har inte fått en rimlig förklaring till varför vi ska exkluderas. Vi kommer att vara en konstruktiv och bidragande part i gruppen. Det är inte rimligt att exkludera över en miljon väljare, som borde få representation och insyn. Det handlar om legitimitet för gruppen som man underminerar på det här sättet. Vi har ju växt sedan förra valet och har över 1 miljon väljare som stödjer oss. Det är ju viktiga frågor som diskuteras i gruppen, säger en upprörd Oscar Sjöstedt till Pensionsnyheterna.

Han säger också att SD ställer sig bakom Pensionsöverenskommelsen från början på 90-talet.

-Ja, det gör vi, men det beror ju lite på vad du menar med vad som ingår i överenskommelsen. Men vi är bakom PPM-systemet och att pensionerna ligger utanför statsbudgeten. Så vi är överens om grunderna för pensionssystemet. Vi är däremot emot höjningen av pensionsåldern och kritiska till beskattningen av pensionärer och bostadstillägget, men det ligger ju utanför pensionssystemet och är frågor i statsbudgeten, säger Oscar Sjöstedt.

Men enligt Vitor Harju, pressekreterare hos Pensionsgruppens ordförande Annika Strandhäll (S) är det inte så enkelt.

- Pensionsöverenskommelsen är både 90-talets uppgörelse och den från december 2017. Att stå bakom pensionsöverenskommelsen är att stå bakom dem båda. SD har inte stått upp för helheten. Som i alla politiska uppgörelser så är det de som ingår som avgör vilka som också är överens, oavsett om det gäller försvaret, energifrågorna eller pensionerna, säger Victor Harju, pressekreterare hos pensionsgruppens ordförande Annika Strandhäll (S).

Någon formell framställan har inte SD gjort till Pensionsgruppen och kommer inte att göra det heller.

- Jag vet faktiskt inte hur man gör, säger Oscar Sjöstedt.

Han säger till Pensionsnyheterna att han inte kontaktat de andra partierna, varken Socialdemokraterna eller Moderaterna, vilket ju vore enkelt att göra.

- Nej, men vi vet att de inte vill ha med oss och vill hålla dörren stängt. Det hörde jag i en radiointervju i P1. Vi får ju heller inte vara ordförande eller vice ordförande i utskotten i riksdagen, säger Oscar Sjöstedt.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561