NYHETSARKIVET
12 nov 2018 12:38
AMF skyller på externa indexfonder för underkänt hållbarhetsbetyg
Pensionsnyheterna har pratat med AMF och Swedbank Försäkring som fick sämst betyg i Max Matthiessens undersökning från förra veckan av fondförsäkringsbolagens hållbarhetsarbete.

AMF förklarar det underkända betyget med att Max Matthiessen inte fullt ut beaktat att fonderna numer även exkluderar bolag som utvinner förbränningskol.

- Som vi förstår det så vägs betyget ner av det externa fondutbudet, runt 1,5 procent av kapitalet i vår fondförsäkring, i huvudsak indexfonder, säger Anna Viefhues, hållbarhetsansvarig på AMF, till Pensionsnyheterna.

PN: Hur ska jag som sparare hos er agera om jag är tveksam att vara kvar på grund av ert dåliga hållbarhetsbetyg?

- Då tycker jag att man ska ta fasta på att våra egna fonder bedöms ha en bra nivå. I genomsnitt får våra egna fonder 4,6 av 5 hållbarhetsglober av Morningstar. På AMF fonders hemsida finns information om varje fonds hållbarhetsnivå, där får man gärna bilda sig en egen uppfattning.

PN: Vad gör ni för att förbättra ert resultat?

- En översyn av det externa fondutbudet pågår, och vi hoppas kunna höja hållbarhetsnivån. Vad gäller våra egna fonder är det ett ständigt pågående arbete exempelvis med att utvärdera olika metoder för att bedöma ESG-nivån och risken i bolag, säger Anna Viefhues.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561