NYHETSARKIVET
10 jan 2019 12:36
Småspararguiden i korståg mot Monyx
Småspararguidens Patrick Siegbahn ger inte upp kriget mot fondförvaltare som han anser skojat sina sparare. I en omfattande artikel på sin blogg visar Siegbahn hur Monyx, genom att hålla sig under kraven för när en fond ska betraktas som en fond-i-fond, enligt regelverket kunnat öka sin intjäning och komma undan Pensionsmyndighetens rabattsystem för delar av sin förvaltning.

Tekniken har varit att man investerat delar av kapitalet i Monyxfonder i en egen räntefond med prestationsbaserade avgifter. Här har man lagt ribban lågt för när man ska ha presterat tillräckligt för att få betalt för förvaltningsskickligheten i räntefonden. Så snart man slagit avkastningen för riskfri ränta, som i dagsläget är negativ, har man kunnat få betalt med 20 procent av avkastningen som överstiger denna ränta.

Med den metoden har Monyx, enligt Småspararguiden, kunnat tjäna drygt 31 miljoner kr under de senaste sex åren.

Om man istället valt att bara ha en hög avgift i räntefonden så hade den rabatterats bort i Pensionsmyndighetens system och gått till spararna. Men i och med att den extra ersättningen faller ut som en prestationsbaserad avgift så faller den under radarn enligt de regler som gällt på fondtorget. Förutsättningen är dock att man ser till att investeringen i den egna räntefonden hålls under 10 procent och att fonden i fråga inte har mer än 25 procent i tillgångar från varje överliggande Monyxfond, ett gränsvärde man håller sig under.

Nu är 31 miljoner kr i ersättningar under sex år rena gärdsgårdsserien i jämförelse med de belopp som till exempel Allra och Solidar lyckades komma över med sina upplägg där vi talar om hundratals miljoner sammantaget. Pensionsmyndigheten har ju till exempel stämt Allra på 190 miljoner kr för att de gjort dyra transaktioner i warranter i det påstådda syftet att gynna det egna bolaget framför spararna.

Patrick Siegbahn säger till Pensionsnyheterna att Småspararguiden avser att fortsätta granskningen.

- Det kommer mera om Monyx, vi har en del tre i vår granskning som snart kommer att publiceras, säger han till Pensionsnyheterna.

Bloggen kan läsas här:
http://www.smaspararguiden.se/blogg/monyx-mjolkade-kunderna-pa-31-mkr-genom-prestationsavgifter/

TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561