NYHETSARKIVET
9 maj 2019 12:19
Strandhäll vill höja pensionsavgifterna till 18,5 procent av inkomsterna
De börjar bli många nu, de som tycker att pensionerna ska förbättras genom avgiftshöjningar.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) meddelar i Svenska Dagbladet att avgiften till den allmänna pensionen bör återställas till de ursprungliga 18,5 procent av inkomsterna och inte ligga kvar på de 17,21 procent, som blev följden av ett initiativ som faktiskt togs av socialdemokraterna under Göran Perssons tid i regeringen.

Hon säger till SvD att en höjning av avgiften helt nödvändig för att ge rimliga pensionsnivåer.

Enligt Strandhäll skulle en retroaktiv höjning av avgifterna ge 8 procent högre pensioner i genomsnitt och påpekar för SvD att ett längre arbetsliv inte ensamt kan lösa problemet med låga pensioner.

För några dagar sedan berättade försäkringsfacket Forena att man försett socialförsäkringsutskottet, där Strandhäll är ordförande, med ett "debattkit" att använda i arbetet med den reformering av pensionssystemet, som man gärna vill se.

Och Annika Strandhäll verkar ha läst på ordentligt i det materialet, där avgiftshöjningen förs fram och beräknas. På annat sätt kan man inte tolka att hon använder precis samma ord, kreativ, för finansieringslösningar för de höjda pensionerna.

"Här finns det utrymme för att vara kreativ. Vi är medvetna om att det finns ett kollektiv som framöver kommer att få alldeles för dåliga pensioner och det kan man laborera med. Vi ska se till att få det underlag vi behöver för att titta ordentligt på den frågan", säger hon till SvD.

Hon säger vidare att hon ska driva frågan stenhårt och försöka få en ändring till stånd under mandatperioden.

Forenas Håkan Svärdmans lobbykampanj verkar alltså redan ha tagit skruv i politiken. Och den är ju politiskt bekväm eftersom man kan mildra kravet på att alla måste jobba längre, vilket är svårsålt för många blivande pensionärer.

Visserligen har inte alla partier i Pensionsgruppen sagt ja och amen till en höjning av pensionsavgifterna, men KD:s representant i Pensionsgruppen har varit inne på spåret och enligt Annika Strandhäll har inget av partierna i Pensionsgruppen sagt nej - även om alla inte är lika entusiastiska som hon.


TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561