Den svenska tjänstepensionen är i grunden obegriplig. Det menar Camilla Larsson, chef för affärs- och verksamhetsstöd på AMF, i en artikel på debattsajten Newsmill. Hon anser att tjänstepensionsbranschen behöver ett gemensamt arbetssätt och standarder för att man tillsammans ska kunna göra pensionssystemet mer förståelig. För att det ska kunna bli verklighet efterlyser AMF en pensionsgrupp för tjänstepensioner, liksom den som pensionsgrupp som i dag finns för allmänpensionen.
Det Camilla Larsson vill se är att kollektivavtalsparterna sätter sig ned i en sådan tjänstepensionsgrupp för att ta ett samlat grepp på tjänstepensionsmarknaden. AMFs vd Ingrid Bonde ställde frågan till dem om det här när SNS-rapporten presenterades och Hans Gidhagen från Svenskt Näringsliv menade att de i praktiken hade en sådan grupp eftersom parterna kontinuerligt träffas för att diskutera pensionsplanerna.
- Vi vill gärna att man har en lite bredare överblick och ser det från kundens synvinkel. Vad är det som möter kunden där ute? Varje part ser till sitt eget område och sina medlemmars intressen, men vad händer när någon byter avtalsområde? Det blir väldigt svårt för pensionsspararen att överblicka, säger Camilla Larsson till Pensionsnyheterna.
En av dem stötestenar som finns i systemet är enligt henne att tjänstepensionernas utveckling de senaste åren gjort att de allra flesta har flera olika tjänstepensionslösningar med olika villkor. Camilla Larsson menar att det inte bara är förvirrande för individerna utan att det också skapar onödiga kostnader.
Hon vill att all information från pensionsförvaltarna samlas hos minpension.se så att det blir möjligt för spararen att få en korrekt bild av sin pension. Man bör också möjliggöra fri flytträtt mellan kollektivavtalsområdena för fribrev. Men en förutsättning för att flyttmarknaden ska fungera är att branschgemensamma rutiner för administration utvecklas.
- Det behövs en del arbete för att förbättra informationen, dels att samordna den tekniska överföringen och dels för att skapa gemensamma försäkringsbegrepp. Det görs redan en del för att det ska bli så men vi vill gärna att det skulle gå lite fortare. Det är väldigt förvirrande för kunderna just nu. Ta bara en sån sak som försäkringsbolag och valcentraler, det är många som tror att de är försäkrade i Fora, säger Camilla Larsson.
- Det behövs ett ändrat synsätt i branschen. Man måste bli bättre på att skilja ut det som gör bolaget och deras produkter unika. Kunderna är inte intresserade av hur informationen lagras, de är intresserade av hur informationen presenteras, säger hon.