NYHETSARKIVET
4 nov 2011 14:24
Fond-i-fond lösningen för förvaltarna
De bolag som erbjuder förvaltningstjänster av PPM-fonder har på olika sätt förberett sig för stoppet av massfondbyten den 1 december. Den allmänna trenden är att fondförvaltning byts ut mot fond-i-fondlösningar.

– Alla större aktörer har på något sätt ändrat sin verksamhet, säger Yassin Elgadmioui på Pensionsmyndighetens fondenhet till Pensionsnyheterna.

– Några är i färd med att starta nya fonder, som först måste godkännas av Finansinspektionen, innan de anmäls till oss.
Swedbank, den största aktören på PPM-förvaltningsmarknaden, tar konsekvensen av regeländringarna och erbjuder inte längre förvaltning av premiepensioner. Swedbank flytt­ar nu över innehållet i spararnas portföljer till fonder med motsvarande placeringsinriktning och riskprofiler, och tar inte längre ut den särskilda förvaltningsavgiften på 495 kr per år.

Andra aktörer går samma väg, men fortsätter att ta ut samma avgifter som tidigare.
Solidar erbjuder sedan tidigare fond-i-fond, och kommer att fortsätta med det, till samma avgift som tidigare.

– Det kommer inte att bli någon skillnad alls för våra kunder. Vi kommer att ha en egen fond i botten, och fortsätta med samma fokus på byten, även om vi får genomföra dem med alternativa metoder, säger Nils-Olov Ekholm, vd för Solidar Fondservice.

Svensk Fondservice flyttar över sina pensionssparares portföljer till egna fond-i-fondlösningar, fem portföljstrategier ersätts med tre strategifonder.

– Vi har informerat kunderna, både med mail och på webbsidan, att de kan välja strategifonderna själva, utan att betala avgift till oss, säger Alexander Ernstberger, vd på Svensk Fondervice.
Han trycker också på att bolagets erbjudande i Pensionspaketet innehåller mycket mer än bara PPM-förvaltning.

– Förutom aktiv förvaltning är det årliga utvärderingar av respektive kund, och ett kollektivt upphandlat efterlevandeskydd. Pensionsmyndighetens bild att vi bara erbjuder PPM-förvaltning för 500 kr om året är felaktig, säger Alexander Ernstberger.

Trots motståndet mot de nya reglerna från branschen, ser han i dag fördelar med förändringarna.

– Det som blir sämre är möjligheten till informationsinhämtning. Men det blir snabbare och enklare med aktiv förvaltning av våra fonder, än att genomföra fondbyten i Pensions­myndighetens handelssystem.

Monetar går också över till fond-i-fond och Prognosia fortsätter att ta ut samma avgift för sin tjänst, och placerar i sina nya PPM-fonder.

Tystlåtna
Generellt är fondförvaltningsbolagen ganska tystlåtna i sin marknadsföring om att deras fond-i-fondlösningar är direkt valbara i PPM-systemet, utan extra avgifter.
Branschorganisationen SvePen, Sveriges pensionsförvaltares förening, har försökt motarbeta de förändringar som Pensionsmyndigheten genomför. Men hur medlemsföretagen agerar när det gäller avgifter och erbjudanden är inget som föreningen diskuterar eller tar ställning till, enligt ordföranden Mats Lagerqvist, vd på Indecap.

– Det är tråkigt att Pensionsmyndigheten väljer att tekniskt försvåra för elektroniska byten när det finns ett stort intresse, men jag är övertygad om att kunderna kommer att fortsätta vilja ha hjälp, säger han till Pensionsnyheterna.

Han ser tre möjliga vägar för förvaltningsbolagen att utveckla sina tjänster; fond i fond, manuella byten och ökat fokus på rådgivning.

– Men vi kommer att få se fler lösningar innan den 1 december. Vårt fokus ligger nu på att ta fram en uppförandekod för våra med­lemmar, för att ge en kvalitetsstämpel till dem som ställer upp på den.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907