Regeringen har beslutat att uppdra åt Institutet för Framtidsstudier att göra en analys av hur skillnader i förvärvsmönster påverkar pensionen för kvinnor respektive män.
Lägre genomsnittspensioner för kvinnor speglar den bristande jämställdheten på arbetsmarknaden. Kvinnor och män ska ha lika goda möjligheter att delta fullt ut och utvecklas i arbetslivet. Pensionerna fungerar som ett slags kvitto på hur arbetslivet har gestaltat sig för kvinnor och män och det är viktigt att belysa detta ur ett jämställdhetsperspektiv, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i en kommentar.
Utvärderingen ska innehålla en analys av hur barn- och familjeförhållanden påverkar förvärvsmönstret och därmed pensionen och i vilken mån pensionsrätt för barnår förmår utjämna sådana skillnader. Analysen ska besvara om utfallen för kvinnor respektive män i olika inkomst- och utbildningskategorier skiljer sig åt, och om det finns eventuella regionala skillnader.
Det är viktigt att analysera hur människors livsval påverkar den slutliga pensionen, så att man kan göra medvetna val när det gäller till exempel arbete, studier och föräldraledighet. Det svenska pensionssystemet är finansiellt stabilt och bygger på hela livets inkomster. Det är internationellt unikt och något vi kan vara mycket stolta över, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i en kommentar.
Studien ska även ta hänsyn till skillnader mellan intjänade och överförda pensionsrätter samt till inkomster från grundskyddet i pensionssystemet. Därutöver ska tjänstepensionernas effekter för utfallet analyseras.