För några veckor sedan skrev Sten Dunér, vd för LFAB, i ett öppet brev att ITP-planen inte fungerar som det var tänkt och att det är dags för en översyn. I dag ger Anders Moberg, vd för Collectum, i ett likaledes öppet brev, svar på tal.
Sten Dunér menar att det finns ett antal brister inom ITP-planen. Enligt honom ska de fonder som är med i ITP-planen ha gått betydligt sämre än hela den svenska fondmarknaden mellan halvårsskiftet 2007 till halvårsskiftet 2010. Fondmarknaden avkastade i genomsnitt -7,2 procent under perioden medan fonderna i ITP avkastade -12,7 procent. Från halvårsskiftet 2010 till och med tredje kvartalet i år har det genomsnittliga fondutbudet i Sverige avkastat -6,4 procent och de upphandlade fonderna -8,3 procent.
Med den utveckling som var på den svenska fondmarknaden borde ITP-spararnas avkastning under dessa år varit bättre. Den upphandling som genomförts har inte lett till högre pensioner, som var parternas förhoppning. Istället har den blivit ett dyrt experiment för pensionsspararna, skriver Sten Dunér.
Han föreslår i stället ett decentraliserat system där spararna får mer att säga till om. Helst att pensionsspararna får välja fritt ur hela fondutbudet och att detta kombineras med rådgivning och fri flytträtt.
Anders Moberg håller inte med. Han menar att Länsförsäkringar till att börja med inte gjort sin analys korrekt och att den dessutom inte är relevant.
Enligt Moberg är jämförelsen som Länsförsäkringar gör inte relevant eftersom de jämfört utbudet i ITP med ett ovägt genomsnitt av fonder. Collectum har låtit Morningstar att göra motsvarande beräkningar som Länsförsäkringar presenterat, men då med ITP-utbudets avkastning jämfört med en relevant jämförelsenorm.
Då blir siffrorna det omvända mot Länsförsäkringars beräkningar. Under perioden 2007 till 2010 avkastade fonderna i ITP i snitt 1,0 procent högre än motsvarande fonder fondindex. De upphandlade fonderna avkastade i genomsnitt 12,2 procent och fondernas fondindex -13,2. Perioden mellan halvårsskiftet 2010 till och med tredje kvartalet 2011 gick fonderna i ITP i snitt 1,5 procent bättre än deras index och avkastade -6,7 procent jämfört med -8,2 procent.
Anders Moberg ställer sig också avvaktande inför att öppna upp ITP helt och hållet.
Vi delar denna uppfattning om fördelarna med individuell valfrihet, men kan också konstatera den avgiftspressande och kvalitetsförbättrande kraften som finns i en upphandling. Dessutom visar en opinionsundersökning som Collectum låtit undersökningsföretaget GfK genomföra att 82 procent av tjänstepensionsspararna tycker att det är ganska eller mycket bra att Collectum väljer ut de försäkringsbolag och banker som får förvalta tjänstepensionen ITP. Bara 12 procent av tjänstemännen tycker det är ganska eller mycket dåligt, medan 7 procent är osäkra.