NYHETSARKIVET
8 jul 2022 16:42
Södertälje har högst andel pensionärer med bostadstillägg
Hela 24,3 procent av pensionärer boende i Södertälje kommun får bostadstillägg. Det är högst andel i landet.

Lägst andel pensionärer med bostadstillägg har föga överraskande Danderyd kommun med 4,8 procent. Det framgår av statistik från Pensionsmyndigheten.

Bland Sveriges pensionärer i helhet är det 14,1 procent som mottar bostadstillägg.Tittar man på länsnivå, så har Skåne den högsta andelen pensionärer med bostadstillägg på 16,5 procent och Västerbotten den lägsta andelen på 11 procent.

"De flesta som har bostadstillägg är ensamstående kvinnor, som betalar 4 000 kr/mån eller mer för sitt boende och som har mindre än 14 000 kr i pension och inkomst per månad", skriver Pensionsmyndigheten.

Bostadstillägg är en behovsprövad förmån där samlad inkomst och förmögenhet avgör om den sökande är berättigad till bidraget. Det är hushållens samlade inkomst och förmögenhet som avgör. 30 procent av de som ansökte om bostadstillägg förra året fick avslag.

Pensionsmyndigheten har nyligen fått hård kritik av ISF (Inspektionen för socialförsäkringen) för att myndigheten har för långa handläggningstider och för många ärenden i kö vad gäller bostadstillägg. Enligt ISF skulle Pensionsmyndigheten behöva 140 fler årsarbetare för att komma ikapp.

/ Ola Hellblom

TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907