NYHETSARKIVET
24 aug 2022 13:35
Nya hållbarhetsregler på plats – men hur ska de tolkas om data saknas?
Under sommaren har nya hållbarhetsregler trätt i kraft på finansmarknaden – dels genom delegerade EU-förordningar, dels genom ändringar i vissa av FI:s föreskrifter.

Finansinspektionen meddelar nu att man är medveten om att det kan vara svårt för bolagen att anpassa sig till de nya regelverken. Detta eftersom det inte alltid finns jämförbara och pålitliga hållbarhetsdata att förhålla sig till. De som finns kan dessutom vara svåra att tolka.

Beaktas ska de i alla fall, menar Finansinspektionen, som anser att företag under tillsyn i första hand bör utgå ifrån konsumentskyddsaspekten, alltså att utgå från vad en kund som vill placera hållbart får för information om hållbarhet.

"Företagen uppmanas därför att låta konsumentskyddsbestämmelser vara vägledande under implementeringsfasen - såsom kravet att visa omsorg och utgå från kundens behov, förutsättningar och preferenser i samband med rådgivning - samt att noga dokumentera de antaganden och vägval som företagen kan behöva göra" skriver FI på sin hemsida.

"FI understryker vikten av att företagen på ett ansvarsfullt sätt integrerar hållbarhet i lämplighetsbedömningen och informerar kunder om hållbarhet utifrån de data som finns tillgängliga och att så långt det är möjligt säkerställa att informationen håller god kvalitet."

Kort sagt; vi vet att det inte alltid finns data, vi vet att det är svårt att göra bedömningar, men gör ert bästa med de uppgifter som finns.

FI lovar att man under hösten 2022 kommer att ha stort fokus på att stödja och följa företagens implementeringsarbete och ser fram emot att ha en fortsatt dialog med branschens aktörer.

Myndigheten ska även bistå med tolkningar och se till att det kan skapas ”tillsynskonvergens”.

FI uppmuntrar också de företag som berörs av regelverken att delta i konsultationer och på så vis påverka kommande regler. Till saken hör att det ännu inte finns några ledstänger att hålla sig i för bolag som ska hantera hållbarhet. Men de ska komma.

Under tredje kvartalet ska till exempel Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, publicera riktlinjer som bland annat avser hur företagen ska beakta kundernas hållbarhetspreferenser i samband med lämplighetsbedömningen.

Pensionsnyheterna konstaterar att det kommer att bli en grannlaga uppgift för finansföretagen att ge kunder som vill placera hållbart rätt råd i djungeln eftersom de saknar både karta och kompass. Det kanske blir lite rita, gissa, spring, till en början.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907