NYHETSARKIVET
26 aug 2022 15:53
Förslag om uppluckrad sekretess mellan myndigheter nu ut på remiss
I juni la regeringen fram en promemoria som blev slutrapport i en utredning som tittat närmare på hur sekretessregler kan mjukas upp. Detta för att göra det lättare för myndigheter att byta uppgifter med varandra, bland annat i syfte att komma åt välfärdsbrottslighet.

Idag skickade regeringen ut promemorian från i somras ut på remiss.

Beställningen kom från dåvarande finansminister Magdalena Andersson, som ville ha utrett vad som behöver ändras i sekretesslagstiftningen för att göra det möjligt att utöka samarbetet mellan myndigheter.

Målet var att komma åt problem där myndigheter varit förhindrade att på ett enkelt sätt byta uppgifter med varandra. Syftet med lagändringarna kan sägas vara att myndigheterna inte ska ha en "stuprörsmodell" utan öppna för en modell med hängrännor, genom att införa sekretessbrytande regler.

De ändringar som föreslås kommer att göra det lättare för utbyte och kommer att göra att den personliga integriteten blir mindre skyddad än hittills. Det ska alltså ske en uppluckring i förhållande till de regler som finns idag.
Detta för att minska riskerna för att enskilda lämnar oriktiga uppgifter eller att uppgifter hos andra myndigheter får användas för att kolla att de uppgifter som enskilda lämnar ska kunna jämföras med data som finns hos andra myndigheter.

De regler som gäller för offentlighet och sekretess har inte reviderats i sin helhet på 40 år, och bland annat har det elektroniska utbytet av data förenklats betydligt sedan dess. Detta är något man behöver ta hänsyn. till, påpekas utredningens slutbetänkande.

Frågorna om felaktiga utbetalningar av välfärdsförmåner hanteras redan i en utredning.
Den nu lämnade promemorian med slutrapporten handlar mer om att göra det lättare att bryta sekretessen i syfte att se till att statliga utbetalningar går till personer som inte borde få dem. Det gäller till exempel att migrationsverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ska samarbeta mer gränslöst.

"En ny bestämmelse införs också i utlänningsförordningen (2006:97). Förslaget innebär att Migrationsverket ska underrätta Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten om beslut att en person blivit avvisad eller utvisad när Migrationsverkets beslut har fått laga kraft och när beslutet har verkställts. Migrationsverket ska även underrätta Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten om att en persons uppehållstillstånd har löpt ut och uppgifter om att en enskild person inte ansökt om ett nytt tillstånd", skrev man i slutrapporten i juni.

I slutrapporten nämner man att de ändringar om sekretess som man vill införa också kan vara bra för konkurrensen bland "hederliga" företag och skriver:

"En annan indirekt effekt är att konkurrensvillkoren förbättras för majoriteten av näringslivet som följer lagar och andra regler. I förlängningen kan förslagen om ett utökat informationsutbyte också väntas ge allmänheten bättre och säkrare service."

Pensionsmyndigheten har stött på regeringen för att få bättre information ur andra myndigheters register. Detta för att se till att utbetalningar av bosättningsbaserade förmåner som kan påverka efterlevandeförmåner för barn, bostadstillägg och garantipensioner eller äldreförsörjningsstöd görs på korrekta underlag.

Remissvaren ska ha kommit in till Finansdepartementet senast den 24 november 2022.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907