NYHETSARKIVET
21 sep 2022 13:39
Experter i uppmarsch inför tjänstepensionens dag
De senaste dagarna har svensk lokalpress fyllts med en artikel undertecknad av 20 pensionsexperter.

De påpekar i den lokalvinklade artikeln att det vore fint om arbetsgivare i Hultsfred, Kalmar eller Skaraborg som erbjuder sina anställda den för arbetsgivarna frivilliga tjänstepensionen skulle skryta mer om saken.

"De arbetsgivare i XXX län som betalar tjänstepension till medarbetarna har allt att vinna på att stoltsera med det, skriver 20 ledande pensionsaktörer.

De tillhör de som har ansvar för att tjänstepensionerna väljs, säljs, förvaltas och administreras. Bland dessa finns Alecta, Fora, Collectum och MinPension men också privata bolag som Movestic, SPP och Skandia.

Facken OFR och PTK finns med och egentligen är det bara någon representant för arbetsgivarnas egna organisationer som saknas, även om partsägda Avtalats vd Niklas Hjert, finns med bland undertecknarna.

Artikeln har fått stor spridning och kan idag läsas i många av landets lokaltidningar. Just idag hittar Pensionsnyheterna samma artikel i Dagens Hultsfred, Dagens Vimmerby och Skaraborgs Allehanda.

"Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Kalmar län som betalar tjänstepension till medarbetarna har allt att vinna på att stoltsera med det" skriver de 20.

Syftet med lobbykampanjen är förstås att peka på tjänstepensionens betydelse och öka kännedomen om den, något som de 20 experterna skriver så här om:

"Trots att tjänstepensionen uppfattas som den viktigaste anställningsförmånen och har så stor betydelse för den totala pensionen, är det många anställda som inte känner till hur mycket arbetsgivaren betalar in. Genom att till exempel göra tjänstepensionen synlig i lönebeskedet skulle allt fler få möjlighet att få bättre koll på sin tjänstepension och engagera sig mer."

De senaste dagarna har det i lokaltidningarna även rapporterats att det nya pensionsavtalet som tecknats mellan parterna i kommuner och regioner hotar att bli kostsamt.

Merkostnaden ser ut att bli 45 miljarder kr, något som bland annat beror på att avsättningarna till tjänstepensionerna höjts och sägs hota vård och omsorg och skapa undanträngningseffekter och leda till vårdköer.

Arbetsgivarna på Sveriges kommuner och regioner finns inte bland undertecknarna, noterar Pensionsnyheterna och läser rubriken "Nya pensionen blir en käftsmäll för VG-regionen", (Västra Götaland), på Sveriges Radios hemsida.

Det är väl som vanligt. Pris är vad man betalar, värde är det man får.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907