NYHETSARKIVET
21 sep 2022 13:44
Risk att sparare drabbas av skatt på nollade Rysslandsinnehav
Skatten på investeringssparkontot baseras på värdet av tillgångarna på kontot. Men när det gäller Rysslandsfonderna kan det bli skatt fast tillgångarna nollats. Rysslandsfonder är i dagsläget närmast värdelösa.

Men fortfarande finns fonder som värderas efter den senast satta kursen, det vill säga från februari innan fonderna stoppades.

"Därmed finns en risk att spararna betalar skatt på något som inte längre har något värde. Som att fortsätta betala försäkringen trots att huset brunnit upp", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Fondbolagen behöver dock enligt regelverket beräkna ett så kallat indikativt värde. Det har flera fondbolag också gjort för sina Rysslandsfonder.

Pensionsmyndigheten har till exempel skrivit ned värdet med 99,5 procent.

"I teorin kan man tänka sig att det här indikativa NAV:et (värdet) kan ligga till grund för beskattningen, så att inte spararna tvingas betala för mycket i skatt. Problemet är att det inte finns någon standard för hur det här indikativa värdet bör göras, med vilken periodicitet det bör göras och var det bör rapporteras in", skriver Frida Bratt i en artikel som Pensionsnyheterna hittat på Nordnets webb.

TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907