NYHETSARKIVET
22 sep 2022 14:22
Bank of England höjer räntan med en halv procentenhet
Räntehöjningarna står nu som spön i backen. Riksbanken i Sverige tog ifrån tårna och höjde med en procentenhet i veckan och igår meddelade USA:s Federal Reserve att man höjer räntan med tre steg, á 0,25 procent, totalt 0,75 procent.

Bank of England har idag höjt räntorna med 0,5 procentenheter till 2,25 procent, den högsta nivån sedan 2008. Den brittiska höjningen med 0,5 procentenheter röstades fram av fem ledamöter i den penningpolitiska kommittén.

Tre ledamöter röstade för en höjning på 0,75 procentenheter och en för en höjning på 0,25 procentenheter.

The Monetary policy Committee, MPC, noterade att grossistpriserna för gas har varit mycket volatila sedan dess senaste möte i augusti, tillsammans med en väsentlig depreciering av pundet.

Kommittén påpekade dock att osäkerheten kring utsikterna för energipriserna i Storbritannien har fallit efter regeringens tillkännagivande om ett tvåårigt tak för energipriserna.

"Prisgarantin kommer sannolikt att begränsa betydligt ytterligare ökningar av KPI-inflationen och minska dess volatilitet", sa The Monetary Policy Committee i ett uttalande idag, enligt Financial Times.

Prisökningstakten minskade något och noterades till 9,9 procent sedan årsskiftet, 0,2 procentenheter lägre än julisiffran.

Enligt Financial Times är Bank of England på kollisionskurs med den nya premiärministern Liz Truss, som under de senaste veckorna sagt att hon vill "se över" centralbanken mandat för att säkerställa att "den är tillräckligt tuff mot inflationen".

Bank of America varnade nyligen för att räntorna i Storbritannien kommer att nå 4 procent i augusti 2023, om Liz Truss regering sänker skatterna och ökar utgifterna för försvaret, vilket man sagt sig vilja göra.
TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907