NYHETSARKIVET
26 sep 2022 13:05
Valfläsket till pensionärerna – en miljon fick påökt enligt analys
De lagändringar om höjd garantipension och höjt bostadstillägg, som riksdagen klubbade i juni, har lett till att drygt 1 miljon pensionärer fick högre garantipension eller höjt bostadstillägg i augusti.

Det visar en ny analys från Pensionsmyndigheten, som jämfört pensionsutbetalningarna mellan juli och augusti.

"Lagändringarna har fått fler effekter. De 655 800 pensionärer som redan hade garantipension fick i augusti en höjning på i genomsnitt 900 kronor. Sedan fick ytterligare 341 800 pensionärer garantipension för första gången med i genomsnitt 500 kronor. Den tredje effekten var att de 289 200 pensionärer som har bostadstillägg fick en höjning på i snitt 400 kronor, men det var inte fler som fick bostadstillägg", säger Linnea Lantz, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Totalt var det 1 025 300 pensionärer som fick höjd garantipension eller höjt bostadstillägg. Men jämför man dessa höjningar med de ökade levnadsomkostnader som pensionärer och den övriga befolkningen har fått i år, så räcker det inte långt.

Höjningarna av garantipension och bostadstillägg ska gynna de pensionärer som har lägst inkomst. Pensionsmyndighetens analys visar att av de som fått höjd garantipension eller garantipension för första gången är 75 procent kvinnor. Och av dem som fått höjt bostadstillägg är 72 procent kvinnor.

Men som pensionärsorganisationer och andras beräkningar visat, så räcker inte årets höjning av den skattefinansierade delen av pensionerna särskilt långt för att kompensera för höjda mat- och elpriser. Viss lindring kan komma när det nya prisbasbeloppet för 2023 slår igenom och ger kompensation för prisökningarna för garantipensionärerna.

/Ola Hellblom
TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907