NYHETSARKIVET
26 sep 2022 12:46
Pensionssystemets arkitekter är bekymrade över hur det blivit…
Bo Könberg och Ingela Thalén, som ledde den politiska arbetsgrupp som konstruerade dagens pensionssystem, är bekymrade och kritiska över de förändringar som pensionssystemet genomgått de senaste två åren.

I en intervju i Svenskt Näringslivs tidning "Näringsliv", anser båda att respektavståndet har blivit för litet.

När det nuvarande pensionssystemet klubbades i riksdagen 1995 sa Bo Könberg att det skulle hålla till nästa istid. Nu är det inte klimatkrisen som gjort att det löftet brutits, utan klåfingriga politiker.

De två huvudprinciperna i pensionssystemet, om att det ska vara självfinansierat utanför statsbudgeten och att pensionernas storlek bestäms av individens livsinkomst, har urholkats av de två senaste årens förändringar.

-Vi byggde ett rättvist system, som visat sig vara stabilt fram till för två år sedan. Men nu är jag bekymrad. Respektavståndet har blivit för litet genom att de skattefinansierade pensionsstöden har höjts. Ett annat allvarligt problem är att dessa förändringar har beslutats utanför den parlamentariska pensionsgruppen, som har ansvaret för att värna pensionssystemet, säger Bo Könberg.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907