NYHETSARKIVET
26 sep 2022 13:01
AP7: Investerare ska satsa på fossila bolag
Stora ägare måste hjälpa stora utsläppsbolag att ställa om vi ska nå utsläppsmålen. Därför är det fel om hållbara investerare väljer att lämna fossila bolag. Tvärtom ska de satsa på fossila bolag och stödja dem i omställningen. Det skriver Richard Gröttheim. avgående vd för AP7 och Johan Florén, ESG-chef på AP7 på dagens DN Debatt.

"Det är mycket bekymmersamt att så många opinionsbildare lever kvar i föreställningen att hållbara investerare gör bäst i att hålla sig borta från investeringar i fossila företag. Det är ett förödande synsätt. Då skulle bolagen med störst omställningsbehov tömmas på hållbara investerare och det inre förändringstrycket försvinna", skriver AP7:s ledning.

Hållbara investeringar får inte bli en skönhetstävling där det gäller att ha den snyggaste portföljen, anser AP7. Olja och gas kommer att finnas kvar i flera decennier till, vare sig vill eller inte. Men alla fossila bränslen är inte lika dåliga för miljön menar AP7. Kol är värst, men kol kan också avvecklas snabbare än olja och gas genom att införa prissättning av koldioxidutsläpp, skriver AP7.

Pensionsfonden får nästa år ett tydligare hållbarhetsmål och kan då driva på omställningsprocessen i de fossila företag där de tillhör de större ägarna. Att sälja ut dessa investeringar till mindre hållbara investerare, vore alltså ett misstag, enligt AP7.

/Ola Hellblom

TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907