NYHETSARKIVET
26 sep 2022 13:00
SPP:s klimatråd ger omfattande läxa till Ulf Kristersson
"Förhandla inte bort klimatet Kristersson." Det skriver SPP:s hållbarhetschef Johanna Lundgren Gestlöf till kommande statsministern Ulf Kristersson i dagens Aftonbladet.

Till moderatledaren Ulf Kristersson som fått i uppdrag att bilda en ny regering har jag några inspel och önskemål, skriver hon:

● Var tydlig med att regeringen står bakom Sveriges klimatmål och kommer att göra allt för vi ska uppnå dem. Det är en viktig signal att vi inte minskar våra klimatambitioner, utan tvärtom förstärker takten i omställningen.

● Var tydlig med att utsläpp behöver bli dyrare över tid, och att de som drabbas behöver kompenseras genom omställning och riktade insatser. Reduktionsplikten behöver utvecklas, inte avvecklas, för att minska fossilutsläppen.

● Verka inom EU för att EU-taxonomins användningsområde inte ska fjärma sig från sitt ursprungliga syfte – att ge bättre information om hållbarhet till investerare så att mer kapital kan styras i en hållbar riktning. Säkra också en sund implementering av EU-lagstiftningen kopplat till hållbara finanser.

● Arbeta tillsammans med kapitalet för att stötta omställningen och markera att ESG (att ta hänsyn till "Environmental, Social and Governance"-aspekter i investeringar) inte är flum, som vissa debattörer nu försöker hävda, utan en nödvändig hänsyn till en av vår tids största ödesfrågor.

● Ta fram en enhetlig plan för att stötta svensk hållbar konkurrenskraft där omställning och hållbarhet blir en drivkraft och inte något som människor är oroliga för.

● Investeringstakten för förnybart, ny grön teknik och minskade utsläpp får inte saktas in på grund av höga räntor och inflation – i stället måste staten skapa en gynnsam investeringsmiljö och stötta och ge ut gröna obligationer, så att pensionskapital från både AP-fonder och pensionsbolag ska kunna bidra till att långsiktiga infrastrukturprojekt i Sverige. En ny undersökning visar att en majoritet av tillfrågade investerare skulle köpa fler gröna obligationer om det fanns ett större utbud.

● Fortsätt med investeringar i vind- och solkraft – fasa ut fossila bränslen.

Se där en lista som de som finns på Kristerssons "sida i politiken" ska få ta ställning till, om en ny regering menar allvar med klimatpolitiken, enligt SPP.

/Ola Hellblom
TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907