NYHETSARKIVET
29 sep 2022 14:30
Antalet bidragstagare bland pensionärerna ökade efter höjningen av garantipensionerna
I augusti höjdes garantipensionen med 1 000 kronor i månaden och maxbeloppet för ensamstående höjdes från 8 779 kronor till 9781 kronor i månaden och från 7 853 till 8 855 kronor i månaden för gifta.

Men enligt siffror som Folksam fått från Pensionsmyndigheten visar det sig att antalet bidragstagare bland pensionärerna totalt sett ökat.

Det handlar då bidrag från staten som garantipension, inkomstpensionstillägg, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Dessa har mer än fördubblats det senaste året, från 35 till 74 procent.

Det betyder att nio av tio kvinnliga pensionärer har någon typ av bidrag och sex av tio manliga. Mycket pekar även mot att det blir ännu fler efter årsskiftet när taket för garantipensionen höjs ytterligare, skriver Folksam.

Nu är det ju en no-brainer att antalet bidragstagare ökar när man höjer gränsen för garantipensionen. I ett slag gick ju antalet berättigade till garantipension upp ifrån 700 000 personer till 1 miljon av landets 2,3 miljoner pensionärer.

I siffrorna ingår ju även mottagare av inkomstpensionstillägget IPT som också är ett bidrag där kvalifikationen är att man av politikerna bedömts ha behov av mer pengar.

"Höjningen av garantipensionen har gett många pensionärer, inte minst kvinnor, mer pengar i plånboken vilket är positivt. Samtidigt har väldigt många pensionärer blivit beroende av bidrag från staten, vilket inte var avsikten med det allmänna pensionssystemet. Min förhoppning framåt är att riksdagspartierna ger tydliga besked kring vilka åtgärder som är planerade när det kommer till pensionsfrågan. Att veta vilka spelregler som gäller ökar incitamenten att hitta kompletterande alternativ som förbättrar den ekonomiska trygghet den dagen du går i pension", säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam i en kommentar.

Ur Kantars opinionsundersökning, som gjorts på uppdrag av Folksam, kan även utläsas att 87 procent av de tillfrågade pensionärerna svarar att de skulle rekommendera en ung människa att skaffa sig ett eget privat pensionssparande, i backspegeln.

Mer än hälften av pensionärerna med garantipension uppger att de (bara) har runt 170 kronor eller mindre kvar per dag att leva på när deras fasta kostnader är betalda.

I sin nygamla roll som pensionsexpert på Folksam framhåller Svärdman vikten av det privata sparandet, vilket är naturligt med hänsyn till sin nya arbetsgivare. I en kommentar i ett pressmeddelande från idag säger han så här:

- Ungefär hälften av alla i Sverige behöver pensionsspara privat om de vill få 80 procent av sin slutlön i pension. Sverige är också ett av få länder i Norden och hela OECD som saknar någon form av incitament för att öka det privata pensionssparandet bland låg- och medelinkomsttagare, vilket skulle få stor betydelse och öka den ekonomiska tryggheten, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Beroende på hur ordet "incitament" i stycket ovan tolkas, undrar Pensionsnyheterna och detta kan innebära någon form av "bidrag" för långsiktigt sparande.

I så fall kan bidragen till framtida pensionärer komma att öka.

Om undersökningen: Kantar Sifo har på uppdrag av Folksam genomfört en undersökning bland 1065 personer som fyllt 65 år och påbörjat uttag av allmän pension. Undersökningen genomfördes mellan 22–30 augusti 2022 via en webbpanel. Antalet kvinnor som svarat var 542 och antalet män var 523.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907