NYHETSARKIVET
20 feb 2023 14:07
Anders Lundström lämnar vd-jobbet på MinPension – med lång stubin
Anders Lundström, vd på minPension sedan 2004, lämnar sin tjänst. Han har meddelat styrelsen att han vill sluta som vd under 2023. Styrelsen har inlett processen med att rekrytera en ny vd.

- Jag har efter noga övervägande beslutat mig för att lämna rollen som vd i minPension. Det har varit 20 år med en fantastisk utveckling för minPension. Jag är tacksam för att få ha varit med och tillsammans med mitt team bygga upp och utveckla minPension till vad det är idag. Det har varit otroligt stimulerande men nu är det dags för mig att göra något annat i mitt yrkesliv, säger Anders Lundström.

Anders är 58 år i dag och skulle kunna stanna kvar och använda sig av optionen i FTP-avtalet med slutbetalning när han fyllt 62 år och 1 månad. Den optionen väljer han dock att inte utnyttja.

- Ekonomiskt är det kanske inte ett så bra beslut, men jag vill fortsätta jobba. Jag längtar efter något nytt och jag ser att nya möjligheter dyker upp och vill kunna fortsätta med andra uppdrag, även om det kommer dröja en tid innan jag lämnar minpension, säger han till Pensionsnyheterna.

Fast han tillägger att han nog kommer att vara kvar i försäkrings- och pensionsbranschen.
- Den är lite som det heter i Eagleslåten Hotel California. "You can check out anytime you like, but you can never leave", sager han.

Han har lovat att stanna på jobbet till dess att en efterträdare hittats och kommit på plats. Själv räknar han med att det kan ta till årsskiftet innan den processen är klar och sen blir det upp till efterträdare att se hur länge hen behöver ha Anders Lundström som stödhjul.

Han har för övrigt lovat att stå till förfogande för uppdrag fram till 2025, om inte något annat kommer emellan. Så stubinen är lång.

Det finns det dock stora möjligheter att det gör. Minpension har ett mycket bra track-record i världen när det gäller att bokföra och prognostisera individers pensionsrättigheter.

Så sent som i förra veckan hade man en delegation från Japan på besök för att ta del av hur Sverige och minpension.se adresserat frågan. Och efter mötet konstaterade den japanska delegationen att Sveriges modell var "outstanding" vilket är ett minst sagt fint betyg.

- Jag märker ett mycket stort internationellt intresse för vad vi gjort i Sverige på området, inte minst i Europa. Varenda gång jag är och pratar om vår tjänst i England brukar jag få ett par tre mejl med uppdragsförfrågningar, säger han till Pensionsnyheterna.

Men att lämna Sverige och flytta utomlands är inte något han kan tänka sig, annat än i uppdragsform.

- Jag vill ha ett friare jobb. Som det är nu kan jag aldrig resa någonstans utan att ha datorn med mig för att kunna svara på frågor. I längden vill jag kunna lägga min energi på annat också, säger han.

Styrelseordföranden i min Pension, Christina Lindenius, säger så här i ett pressmeddelande idag, apropå hans planerade exit:

"Jag och övriga styrelsen vill rikta ett stort tack till Anders Lundström för hans gedigna och mångåriga insatser för minPension. Anders har med sin breda bakgrund från IT-branschen och försäkringsbranschen varit mycket värdefull i arbetet med att bygga upp och utveckla minPension. Nu inleder vi i styrelsen rekryteringen av en ny vd", säger hon.

minPension har ca 4,7 miljoner registrerade användare, varav ca 3,1 miljoner eller 65 procent, är aktiva användare (det vill säga har varit inloggade på tjänsten under de senaste 24 månaderna). Förra året gjorde pensionsspararna drygt 15 miljoner inloggningar och knappt 40 miljoner pensionsprognoser.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907