NYHETSARKIVET
8 mar 2023 12:12
Lönegapet mellan kvinnliga och manliga akademiker fortsatt högt
Det är den internationella kvinnodagen idag och det strömmar in exempel på hur illa det står till med jämställdheten mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden.

Fackförbundet Akavia, som företräder 46 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, personalvetare, IT-akademiker och kommunikatörer noterar till exempel att löneskillnaderna mellan könen är fortsatt höga bland akademiker – till kvinnors nackdel.

Fackets årliga löneenkät bland sina medlemmar, visar att skillnaderna är störst för kvinnliga ekonomer och chefer.

Rålönegapet, det vill säga lönegapet som inte tar hänsyn till strukturella skillnader som till exempel sektor och ålder, visar att kvinnliga akademiker i snitt får 5 100 kr mindre i lön än sina manliga kollegor.

Den kvarvarande löneskillnaden, det vill säga skillnaden som återstår efter justering av bland annat ålder, befattning och arbetsmarknadssektor, visar ett lönegap på 2 300 kr.

Störst löneskillnader efter att hänsyn tagits till strukturella förklaringsfaktorer, råder bland ekonomer (3 800 kr) och chefer (4 300 kr).

Minst är de hos kommunikatörer (300 kr). It-akademiker, jurister och personalvetare noterar skillnader på respektive 400, 600 och 400 kronor. Samhällsvetare är den enda gruppen där lönegapet minskar (-200 kr).

Och LO meddelar att kvinnor, som i större utsträckning än män arbetar deltid förlorar 5 000 kr i månaden för att de jobbar deltid. I arbetaryrken handlar det om att kvinnor har en faktisk månadslön på 23 206 kr vid en tjänstgöringsgrad på 82 procent av heltid, medan männen, som jobbar 93 procent av heltiden, får en faktisk månadslön på 28 293 kr.

Värt att notera i statistiken är att skillnaden i grundlön, alltså det som kallas rålönegapet, skiljer 3 000 kr i månaden i grundlönen i männens favör.

Den här nya statistiken visar de faktiska lönerna, inte löner uppräknade till heltid som brukar vara gängse redovisningsmetod. En metod som osynliggör ett grundläggande förhållande på svensk arbetsmarknad. Den stora utbredningen av deltidsanställningar, och den ojämställda fördelningen av dessa. Endast 4 av 10 arbetarkvinnor har en fast heltidsanställning, skriver LO i ett pressmeddelande.

"Innan arbetsgivare börjar klaga på arbetskraftsbrist. Se er omkring i ert eget företag, finns där kvinnor med deltidsanställningar som vill jobba mer? Ofta är det inte ett val att jobba deltid och många vill jobba mer", säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i en kommentar till de dystra siffrorna.

Och eftersom pensionssystemet speglar de spelregler som gäller på arbetsmarknaden kommer de här skillnaderna att fortplantas till pensionskuvertet. Låg lön ger låg pension, livsvarigt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907