NYHETSARKIVET
10 mar 2023 12:24
Värdet av privat pensionssparande överskattas av svenskarna
Privat pensionssparande hamnar överst på listan över vilka faktorer som svenska pensionssparare tror påverkar storleken på pensionen mest.

Det visar en undersökning som Demoskop har utfört för Pensionsmyndigheten. Men i själva verket har privat sparande en relativt liten inverkan på den totala pensionen för de allra flesta.

"Många har en övertro på betydelsen av privat pensionssparande. Samtidigt är det få som vet att en av de viktigaste sakerna man kan göra för att höja sin pension är att jobba något eller några år längre", säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Myndigheten har frågat 974 pensionssparare mellan 18 och 65 år vad de tror påverkar storleken på pensionen mest. Närmare hälften, 46 procent, svarar det privata sparandet.

Det är ingen skillnad i svaren mellan egenföretagare och anställda. Endast en av fyra pensionssparare, 25 procent, tror att tidpunkten för när de börjar ta ut sin pension har störst påverkan.

Att bara var fjärde pensionssparare tror att tidpunkten för uttaget har störst betydelse innebär att tre av fyra inte förstått hur pensionssystemet fungerar, vilket bör ge Pensionsmyndigheten underkänt för sin kommunikation.

Samtidigt bör man ha i minnet att det finns många aktörer som marknadsför det privata sparandet som den viktiga skillnaden mellan bra och dålig pension så det är naturligtvis en grannlaga uppgift att informera om saken, konstaterar Pensionsnyheterna.

"För vissa är det viktigt med ett eget sparande till pension, exempelvis för företagare eller om du inte har tjänstepension från din arbetsgivare. Men för de flesta av oss påverkas pensionen mest av hela livets inkomster, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man väljer att börja ta ut sin pension", säger Agneta Claesson.

Det vanligaste sparbeloppet bland de som uppger att de sparar till pension är upp till 500 kronor per månad, vilket 29 procent bland dem som sparar uppger.

Den som sparar 500 kronor per månad från 23 års ålder fram till pensionering vid 67 års ålder får ett eget sparande som utgör 10 procent av hela pensionen.

Sparbeloppets storlek och spartidens längd påverkar andelen.

Pensionsmyndigheten har även tagit fram några räkneexempel för att visa hur mycket pensionen kan höjas om man istället väljer att stanna kvar ett extra år på arbetsmarknaden.

Ett års extra arbete efter 66 års ålder kan ge den som snart ska ta ut sin pension mellan 1 600 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, livet ut.

För samma pensionshöjning krävs ett månadssparande på 500-800 kr i 30 år eller 700-1000 kr under 20 år.

Om undersökningen: Intervjuer genomfördes i en slumpmässigt rekryterad webbpanel av Demoskop på uppdrag av Pensionsmyndigheten under perioden 21 - 31 oktober 2022. Antal svarande var 974 pensionssparare mellan 18 och 65 år.

Frågan med öppna svarsalternativ löd ”Vad tror du påverkar mest hur stor din pension kommer att bli?”. Den frågan besvarades alltså med "privat sparande" av 46 procent av respondenterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907