NYHETSARKIVET
13 mar 2023 14:09
Alecta riskerar förlora 14 mdr i amerikanska banksmällar
Alectas ledning satt i krismöte under måndag förmiddag, efter att amerikanska myndigheter övertagit Silicon Valley Bank (SVB) och Signature Bank.

Alecta äger aktier i SVB till ett tidigare värde av 9 miljarder kronor och i Signature Bank aktier för 3 miljarder. Alecta är även storägare i nischbanken First Republic, vars aktie rasade med 70 procent idag.

First Republic riskerar också att övertas av amerikanska myndigheter och då står Alecta med investeringar i dessa tre banker på cirka 14 miljarder kronor, som kan bli värdelösa om myndigheterna inte hittar köpare.

SVB:s brittiska verksamhet har övertagits av HSBC för 1 pund, och Alectas aktier ser ut att kunna gå samma öde till mötes.

14 miljarder är mycket pengar, men det är motsvarar drygt 1 procent av Alectas samlade placeringar. Alecta skriver också på sin hemsida idag att eventuella förluster i amerikanska banker inte kommer att påverka storleken på kundernas pensionsutbetalningar.

Den förmånsbestämda portföljen med 927 miljarder kronor i förvaltat kapital garanteras av Alecta och den premiebestämda portföljen med 225 miljarder, där kunderna bär den finansiella risken, kommer bara att påverkas marginellt, enligt Alecta.

Alecta är en av Sveriges största investerare med ett förvaltat kapital på 1 130 miljarder kronor.

När Hans Sterte tog över som kapitalförvaltningschef i Alecta för fem år sedan inleddes en ny strategi. Aktieandelen i portföljen minskades och andelen alternativa investeringar har successivt ökat från 8 till 20 procent sedan dess.

En annan del av strategin har varit att sälja ut av aktier i storbanker och istället satsa på nischbanker. Alecta började under våren 2022 sälja av sina mångåriga innehav i Swedbank och Handelsbanken och har sedan 2019 istället investerat stort i banker som SVB, Signature Bank och First Republic. Det har nu visat sig vara mycket riskabla investeringar, vilket tycks ha överraskat Alecta.

SVB är techföretagens föredragna bank och SVB har haft för mycket pengar för att kunna investera strategiskt. Lejonparten av pengarna har därför placerats i amerikanska statsobligationer, som anses vara en säker placering. Men när räntan har stigit snabbt under det senaste året har värdet på dessa obligationer sjunkit och SVB har fått problem med sin solvens. När en planerad nyemission misslyckades, så tvingades SVB kasta in handduken i fredags.

Hans Sterte meddelade redan i höstas att han skulle lämna Alecta i år för att gå till konsultföretaget House of Reach, där tidigare Nordnet vd:n Peter Dahlgren finns bland grundarna.

Alecta meddelade efter krismötet idag att Hans Sterte lämnar företaget i mitten av november. Efter många år som kapitalförvaltningschef hos Länsförsäkringar och Skandia hade Hans Sterte byggt upp något av en stjärnstatus. Men debaclet med amerikanska nischbanker gör att hans stjärnstatus har falnat rejält.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907