NYHETSARKIVET
20 mar 2023 14:56
ITP-upphandlingen blir lite försenad
Det blir först på torsdag denna vecka som valcentralen Collectum kommer att meddela resultatet av ITP-upphandlingen, som bestämmer vilka bolag som blir valbara inom traditionell- och fondförsäkring för ITP-planen de kommande fem åren.

Enligt Pehr Östberg, chef för partsrelationer på Collectum och ordförande i ITP-nämnden som fattar beslutet, så beror förseningen på räknefel från ett av bolagen som lämnat offert.

- Det var från början meningen att det skulle vara klart den 16 mars, men vi fick en del utfall i utvärderingen av traditionella försäkringsprodukter som inte var rimliga. Vi behövde av det skälet utöka analysen och ställa kompletterande frågor till ett av bolagen för att kunna replikera offererad produkt på ett korrekt sätt. Nu har vi alla beslutsunderlag klara och räknar med att beslut ska kunna tas i slutet av denna vecka och utfall av upphandlingen därpå kan kommuniceras, säger Pehr Östberg till Pensionsnyheterna.

Det beskedet gör nog de bolag som lämnat offert ännu mer nervösa. Collectum fördelade förra året drygt 60 miljarder i premier till de tio nuvarande valbara bolagen, som är försäkringsgivare till tjänstepensioner inom ITP-planen.

Det blir därför en del nagelbitande fram till torsdag denna vecka. Och sen handlar det förstås om vilket bolag som blir ickevalsbolag och om den pågående affären kring Alectas investeringar i nischbanker kan komma att spela in på det valet...
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907