NYHETSARKIVET
21 mar 2023 14:45
Miljöpartist ger sig inte om skatteproblemen för pensionärer födda 1957
Skam den som ger sig brukar det heta. En som definitivt inte ger sig är miljöpartisten Janine Alm Ericson, som i riksdagen nu lämnat in ännu en interpellation till Finansminister Elisabeth Svantesson (M) om situationen för pensionärer födda 1957.

I interpellationen skriver hon att den här effekten, som gör att skatten på pensionsinkomster blir högre för födda 1957, inte varit politikens mening utan att det skett av misstag.

"Att pensionärer födda 1957 inte omfattas av det förhöjda grundavdraget innebär att vi för den här årskullen nu har återinfört den orättvisa skatteklyfta mellan pensionärer och arbetstagare som infördes av den förra borgerliga regeringen och som den rödgröna regeringen arbetade för att ta bort."

Förra gången som Janine Alm Ericson ställde nästan samma fråga i riksdagen till finansministern, fick hon svaret att födda 1957 har rätt till jobbskatteavdraget för äldre.

Janine Alm Ericson påpekar att det förutsätter ju att pensionären i fråga jobbar. De har fattat sina beslut om att gå i pension "i tron att de skulle omfattas av det förhöjda grundavdraget", skriver Ericson i interpellationen.

Hon avslutar med frågan: "Anser ministern att den skattemässiga behandlingen av personer födda 1957 är rimlig, och om inte, vad avser ministern att göra åt detta?"

Elisabeth Svantesson har nu tid fram till den 11 april med att klura ut något bra svar på frågan om det är rimligt att pensionärer av årsmodell 1957 ska betala högre skatt än till exempel årsmodellerna 1956 och 1958.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907