NYHETSARKIVET
23 mar 2023 12:41
Erik Fransson efter Fondbolagens sågning: Vi uppskattar alla synpunkter
Fondbolagens Förenings hårda kritik mot utkastet till upphandlingsmaterialet är ingenting som Fondtorgsnämndens kanslichef Erik Fransson låter i nedslås av. Tvärtom, verkar det.

- Vi uppskattar alla synpunkter och arbetar med att sortera upp vilka synpunkter som är konstruktiva och som bidrar till ett förbättrat upphandlingsmaterial och är gynnsamma för spararna, säger han till Pensionsnyheterna.
Fondbolagen kritiserar bland annat att det verkar som att man inte tydligt skiljer på "kapitalförvaltning" och "fonder" och anser att det ser ut som att det är tjänster för kapitalförvaltning som man ska handla upp.

- Det är en fråga vi är trygga i och kan förtydliga i den slutliga versionen, säger han.

Syftet med att remittera utkastet till de fondbolag som kan vara sugna med att vara med i upphandlingen är just att få in synpunkter från de berörda. Detta innan man går ut i skarpt läge.

Utkastet är därför något av en testballong för att hitta fel och otydligheter innan man går in i skarpt läge under våren. Då ska man börja med att handla upp Europafonder, Globala indexfonder, Nordiska aktiva fonder och räntefonder.

Det som många svenska fondförvaltare säkert är mest intresserade av är antagligen svenska aktiefonder men den upphandlingen ligger längre fram i tiden.

Enligt Erik Fransson har man inte mött den typen av kritik som man får från delar av den svenska fondbranschen bland de utländska bolag som funderar över om de ska lämna anbud i de kommande upphandlingarna.

- Frågorna från de utländska förvaltarna handlar mer om vissa förtydliganden rörande specifika frågor, säger Erik Fransson.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907