NYHETSARKIVET
24 mar 2023 16:07
Inget besked från Collectum om upphandlingen – idag heller
Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna kommer det inte heller idag bli något offentliggörande av resultaten av upphandlingen av försäkringsbolag till ITP-planen.
Troligen blir det inget på måndag heller.

Egentligen skulle "vinnarna" presenterats redan i förra veckan efter det att beslut tagits i ITP-nämnden. Då hette det att man fått problem med resultaten för vissa tradförsäkringar i det scenariobatteri, Monte Carlo analysen, som man testar bolagen i.

Frågan är dock om det bara är det, eller om det även handlar om krisen i Alecta. Collectum/parterna har ju bestämt att det bästa av de utvärderade tradbolagen även ska bli ickevalsalternativ, en uppgift som Alecta för närvarande har.

Men att erbjuda ickeväljare en produkt i ett bolag som nyligen förlorat 20 miljarder kr genom att blunda för eller i vart fall inte varit tillräckligt aktiv i sin riskstyrning, kan innebära ett pedagogiskt problem för parterna. Nu kan de här skandalerna komma att glömmas bort, det dröjer ju till årsskiftet innan de nykorade vinnarna i upphandlingen ska börja ta in nya premier.

Om Alecta inte skulle få ickevalsalternativet skulle antagligen Skandia Liv stå närmast i raden efter. I går snappade Pensionsnyheterna upp följande kommentar inifrån Skandias kontor på Lindhagensgatan:

”Får Skandia Liv inte förvalet den här gången kommer det aldrig att hända. Bättre läge än det här kan vi aldrig få”.

Fortsättning följer.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907