NYHETSARKIVET
26 maj 2023 15:43
Finansministern om 57:orna: Vi har inte släppt frågan, vi kommer tillbaka
Idag var det dags för Finansminister Elisabeth Svantesson (M) att svara på frågan om hur skattesituationen för åldersgruppen födda 1957 ska kompenseras för att de får en högre skatt under innevarande inkomstår. Hon har skjutit på svaret sedan i mars men idag var det dags. Och hon öppnade en dörr på glänt för att faktiskt göra något åt situationen som hon medgav var "orimlig".

- Svaret jag lämnar idag är tråkigt. Jag vet det. Men vi analyserar frågan och har inte släppt den och kommer på olika sätt komma tillbaka till den”, sa hon idag i riksdagens kammare där den diskuterades.

Interpellanten miljöpartiets Janine Alm Ericsson, född 1957, är en av dem som varit flitigast i debatten och inte släppt kravet på att gruppen bestående av drygt 100 000 skattebetalare ska kompenseras för att de under 2023 får betala omkring 3000 kr mer i månaden än vad som gällt för årskullen född 1956.

Hon var inte nöjd med Finansministerns beklagande av den uppkomna situationen och tyckte inte att det kunde betraktas som en kompensation.

- Några beklagande ord från Finansministern kan knappast räknas som en rättvis kompensation, sa hon.

Hon har fått sällskap av såväl de gamla samarbetspartierna (S) och (V) om kompensationen. Nu har även (SD) och (KD) sällat sig till dem som vill kompensera årsmodell 1957. Varken Kristdemokrater eller Liberaler hade begärt att få vara med i debatten idag, men så sent som igår i TV 4 meddelade Hans Eklind, ledamot i pensionsgruppen för Kristdemokraterna, att han avsåg att kämpa för att gruppen skulle kompenseras.

Den moderata statsministern blev väldigt ensam i debatten när snart sagt alla partiers ledamöter visade sig vara för att 57:orna skulle kompenseras. Till saken hörde att aktionsgruppen för 1957:orna samlats till en demonstration på Mynttorget utanför riksdagshuset och dessutom fyllde upp åhörarläktaren i kammaren.

Så det ser nu ut som att i princip alla partier vill hitta på någon modell att skapa "rättvisa" för gruppen. Då tillkommer dock två rejäla hinder.

I och med att skattetabellen för innevarande år är låst så går den inte att ändra under året. Då måste man istället hitta någon annan metod, oklart vilken, och Finansministern ansåg att interpellanten skulle komma med förslag till hur man ska lösa problemet.

Janine Alm Ericsson meddelade dock i debatten att det vore rimligare att man på Svantessons finansdepartement kunde utforma förslag för hur kompensation ska kunna göras.

Det andra problemet handlar om vilken effekt en kompensation på drygt två miljarder kr till 1957:orna skulle få på ekonomin och påverkan på inflationen och därmed räntorna, något som samarbetspartiet SD:s David Peréz var noga med att påpeka.

Pensionsnyheterna noterar att aktionsgrupperna från årgång 1957 verkar ha fått igenom sitt budskap och att politiken nu vill agera, men inte vet hur.

Gissningsvis blir det i vårbudgeten om man hittar på något sätt att skicka pengar till en enda årskull. Vem vet, det kanske kan bli ett årskullsberoende elstöd utan koppling till elförbrukningen.

Vänsterpartiet ville ju tidigare införa ett ytterligare bostadstillägg för pensionärer utan koppling till bostadstillägget, så allt är uppenbarligen möjligt.

Glöm inte att riksdagens majoritet stod bakom åldershöjningen som ledde fram till dagens situation för 1957:orna, eftersom man uppenbarligen inte insåg vilka effekter det skulle skapa.

- Man ska vara insatt i de beslut man fattar i kammaren och också vara medveten om vilka konsekvenser de kan få, sa David Peréz (SD).

Det vore en nåd att stilla bedja om, konstaterar Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907