NYHETSARKIVET
22 jun 2023 16:34
Danmark har bara 1,5 procent fattigpensionärer
Danmarks pensionssystem har länge rankats som ett av världens bästa tillsammans med Island och Nederländerna. Och det finns orsaker till den höga rankingen. Danmark hade förra året bara 1,5 procent fattigpensionärer, jämfört med 13 procent i Sverige.

I Sverige räknades 2022 en person som fattigpensionär vid en disponibel inkomst på under 13 300 kr/mån. I hela danska befolkningen var det 7 procent som låg under fattigdomsgränsen, men alltså bara 1,5 procent av pensionärerna. Det visar att den ekonomiska jämlikheten ökar vid pensionering i grannlandet.

- Det viktigaste kriteriet för en bra pensionsmodell är att den ger en hög kompensationsgrad i förhållande till inkomsten före pensionering. I Danmark får alla yrkesgruppen cirka 80 procent i kompensationsgrad vid pension och det kommer att öka till 90 procent i framtiden, säger Kent Damsgaard, vd för den danska branschorganisationen F&P (Pension & Forsikring).

I Danmark spelar tjänstepensionen, eller arbetsmarknadspension som det heter i Danmark, en större roll för den samlade pensionen än i Sverige. F&P har gjort en analys som visar att den samlade pensionen blir cirka 90 procent för de flesta yrkesgrupper fram till 2050. Det är ett scenario som svenska politiker kommer titta avundsjukt på. Och kanske framför allt pensionärernas lobby- och intresseorganisationer.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907