NYHETSARKIVET
20 sep 2023 14:10
Folksams Håkan Svärdman: Inflationen slår mot pensionärer
Folksams Pensionsexpert Håkan Svärdman skriver idag i en kommentar på regeringens budgetproposition att skattesänkningen som regeringen vill göra för pensionärerna är otillräcklig.

"Pensionärers ekonomiska marginaler har försämrats högst påtagligt jämfört med 2021 inte minst beroende av en inflation som dränerar pensionärernas köpkraft. Nästa år kommer troligtvis den genomsnittliga nettopensionen höjas med 1 151 kr per månad och då ingår regeringens föreslagna skattesänkning för pensionärer på 188 kronor per år. Men effekterna av en hög inflation kommer finnas kvar vilket riskerar att slå extra hårt mot pensionärer, som till skillnad mot förvärvsaktiva, inte har samma möjlighet att kompensera urholkningen av sin köpkraft med extra jobb", skriver han.

Han tillägger att kommunerna under 2024 riskerar att ett försämrat arbetsmarknadsläge kan tappa skatteintäkter och de 10 miljarder som regeringen vill tillföra till sektorn är otillräcklig. Risken finns därför att pensionärerna kan drabbas om man från kommunerna kan välja att spara in på hemtjänst, vård och omsorg, vilket slår mot pensionärerna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907