NYHETSARKIVET
21 sep 2023 16:31
Alectas nya vd: Investeringarna i Heimstaden borde aldrig gjorts
Alectas vd Peder Hasslev tar nu bladet från munnen i en längre intervju med Dagens Industri. Tidningen har ju i en stor granskning kunnat visa på hur oförmånliga villkor Alecta accepterat för sina miljardinvesteringar i Heimstaden Bostad.

"Det här är en investering som Alecta inte borde ha gjort", säger Peder Hasslev om Heimstaden Bostad till DI.

Nu går det också att få svar på hur mycket pengar som Alecta stoppat in i Heimstaden Bostad, en siffra som Alecta velat hålla hemlig - fram till nu. Totalt handlar det om 49 miljarder kr, vilket kan sättas i relation till de 1 200 miljarder som bolaget förvaltar.
Till det kommer de omkring 20 miljarder som förlorats i affärerna med de amerikanska nischbankerna.

Peder Hasslev säger vidare till DI att det finns indikationer om regelbrott som ska ha gjorts i samband med investeringarna i Heimstaden Bostad och när aktieägaravtalet kommit till. Det är något som nu Alecta försöker omförhandla.

"Vi kommer att göra allt för att förbättra villkoren - allt", säger han till Dagens Industri och har förståelse för om kunderna är förbannade. Han är för övrigt själv en av dem.

Lite pikant är att styrelsens toppgarnityr Ingrid Bonde, ordförande och Svenskt Näringslivs Jan-Olof Jacke och Unionens Martin Linder alla varit med när investeringarna gjorts. Men styrelsen har nu i ett skriftligt uttalande till DI meddelat följande efterkloka kommentar:

"Styrelsen delar uppfattningen att investeringarna i Heimstaden Bostad aldrig borde ha gjorts på de villkor som gjordes".

I intervjun säger Peder Hasslev att han har en teori till varför det kunde gå så illa som det nu gjort.

"Alecta är en aktör som har levererat väldigt bra och en organisation som har varit väldigt stolt, och min slutsats är att det är det som är förklaringen till att man har hamnat där man är i dag. Det har gått lite för bra för länge, och det gör att man kanske har blivit lite övermodig och tagit på sig en investering som är för komplex – läs Heimstaden – och att man förmodligen har tagit idén om en koncentrerad aktieportfölj ett snäpp för långt."

Återstår att se vad och vilka som blir kvar när trappan städas uppifrån på Alecta. Samtidigt är det välkommet att det nu kommit en vd som efter tre veckor på jobbet äntligen talar klarspråk. Inte en dag för tidigt, konstaterar Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907