NYHETSARKIVET
20 nov 2023 15:23
Pensionsnyheterna: Naturlig utveckling när stora vill bli större på fondmarknaden
Det har talats om att Lannebo varit ute till försäljning under en tid men nu händer det alltså.

Det här är lite av den utveckling vi såg i fallet med Altors och Carnegies satsning på att bygga en större fondhub med bolaget Carneo, där Max Matthiessens tidigare vd Christoffer Folkebo blev vd.

Det projektet startade sin verksamhet 2018 men det blev dock inget av med. Uthålligheten räckte inte till och de priser som gällde då för att köpa in fondbolag var för höga för att få ihop en lönsam affär.

Men fondbranschen måste på grund av den allt tuffare regelverksbördan försöka hitta större enheter att fördela kostnaderna på.

Till det kommer att en stor bit av fondkakan i form av PPM-sparandet kommer att handlas upp och där det "bara" blir en tredjedel av de fonder som idag finns på fondtorget kommer att bli kvar.

Det talas om att det systemet ska komma att rymma 200 fonder och här är det såväl pris som kvalitet som ska skilja agnarna från vetet.

Till det kommer att volymerna per bolag eller fondkategori kommer att växa, något som talar för att även internationella fondförvaltare kan tycka att det är värt möda att erbjuda sina tjänster i premiepensionssystemet. Det skapar en tuffare konkurrenssituation.

De upphandlingar av försäkringsgivare i fondförsäkring som Collectum gjort har lett till lägre avgifter och att majoriteten av de kunder som väljer fondförsäkring håller sig kvar i entréfondsalternativen.

Så det finns logik i att två stora och välkända fondbolag nu går samman, men det är Öhman som kommer att bli majoritetsägare och säkert styra över Lannebo, trots att det sistnämnda bolaget ska få en styrelseplats, enligt planerna.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907