NYHETSARKIVET
14 dec 2023 16:52
Utländska fondbolag är största ägare på svenska börsen
Utländska fondbolag äger 27 procent och svenska fondbolag äger 11 procent av det samlade svenska börsvärdet. Det gör fondbolagen till största ägare på börsen. Näst största ägare är pensions- och försäkringsbolag samt privatpersoner med 9 procent vardera. Det visar en sammanställning som Fondbolagens förening har gjort.

Tittar man på fondbolagens ägarandel i enskilda börsbolag är det lägre, eller i snitt 10,6 procent. Det beror på att fondbolagen investerar mer i större bolag än i mindre.

Fondbolagens förening har också kartlagt hur fondbolagen hanterar sitt stora ägarinflytande. Det visar sig att svenska fondbolag har 285 representanter i börsbolagens valberedningar medan utländska fondbolag bara har 65 representanter varav 42 kommer från nordiska fondbolag.

- Fondbolagen är stora ägare på börsen och de arbetar aktivt med ägarutövning och påverkansarbete i de bolag de har investerat i. Det gäller särskilt de svenska fondbolagens engagemang i börsbolagens valberedningar, säger Fredrik Nordström, vd i Fondbolagens förening.

Den svenska börsen omfattar marknadsplatserna Nasdaq (Stockholmsbörsen), First North, Spotlight och NGM.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907