NYHETSARKIVET
19 dec 2023 16:20
Folksam: Många kvinnor är fattigpensionärer
I 186 av Sveriges 280 kommuner ligger den genomsnittliga totala pensionen för kvinnor under gränsen för relativ fattigdom.

För manliga pensionärer gäller samma förhållande i åtta kommuner. Det skriver Folksam i en ny rapport där bolaget upprepar sina förslag om förändringar i pensionssystemet.

Relativ fattigdom definieras som en inkomst som understiger 60 procent av medianinkomsten i Sverige. För 2021 låg den gränsen på 13 913 kronor per månad efter skatt. Kvinnor i 186 kommuner födda 1955 hade alltså 2021 en samlad pension som låg under den gränsen, enligt Folksams sammanställning.

Lägst genomsnittlig pension i relation till relativ fattigdom hade kvinnor i Botkyrka kommun med 10 700 kr/mån i total pension. Lägst samlad pension för män födda 1955 hade Årjäng kommun i Värmland med i snitt 12 400 kr/mån.

!Detta visar tydligt att det svenska pensionssystemet behöver förbättras. Det är varken rimligt eller rättvist att så många pensionärer lever i en ekonomisk otrygghet. Sverige kan bättre", säger Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman i en kommentar i rapporten.

Folksams slutsats om att det finns så många fattigpensionärer i Sverige går på tvärs med Pensionsmyndighetens siffror, som visar att Sverige har den lägsta andelen fattigpensionärer bland EU-länderna.

Andra studier har också visat att svenska pensionärer har en förhållandevis bra ekonomi jämfört med den övriga befolkningen.

Det beror förstås på hur man mäter. Använder man måttet relativ fattigdom blir följden att om lönerna i Sverige skulle öka kraftigt, skulle pensionärerna bli ännu fattigare. Detta eftersom snittinkomsterna då skulle stiga mer än pensionerna. Så även om pensionärerna får påökt, blir de fattigare om pensionerna ökar mindre än lönerna med det relativa måttet.

Det mått som Pensionsmyndigheten använder vid sidan av det relativa fattigdomsmåttet, som Håkan Svärdman använder sig av, handlar om absolut fattigdom. Det handlar då vad en pensionär i Sverige har "råd" med. Det brukar ge Sverige en plats i topp i jämförelse med andra länder.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907