NYHETSARKIVET
31 jan 2024 16:07
Alectas påtänkta styrelseordförande var på väg till Nordeas styrelse
Idag kom förklaringen till varför Alecta igår meddelade att man inte avsåg att gå vidare med sitt förstahandsval till ordförandeposten i bolaget.

Dansken Lars Rodhe, tidigare riksbankschef i Danmark, hade nämligen lovat att stå till förfogande för en styrelseplats i Nordea.

Aktieägarnas nomineringsråd i Nordea, som valberedningen kallas i Finland, tillkännagav idag att Lars Rodhe föreslås som ny styrelseledamot i banken.

"Det gläder mig att presentera nomineringsrådets förslag till aktieägarna. Nomineringsrådet strävar efter en optimal sammansättning av styrelsen genom att vinnlägga sig om att hitta styrelseledamöter med ett brett spektrum av egenskaper och kompetenser. Nomineringsrådet anser att det är viktigt att ta hänsyn till mångfald vad gäller ålder, kön, geografisk härkomst, utbildning och professionell bakgrund. Den föreslagna styrelsen återspeglar Nordeas verksamhet, marknad och utvecklingsfas. Den föreslagna nya styrelseledamoten Lars Rohde bidrar till styrelsens starka band till den nordiska marknaden och förstärker ytterligare styrelsens kunskap särskilt vad gäller makroekonomi och risker samt ledarskap och personalfrågor", säger nomineringsrådets ordförande, Niko Pakalén i ett pressmeddelande,

Lars Rodhe verkade alltså inte tycka att det var något problem med att vara styrelseledamot i Nordea och samtidigt sitta som ordförande för Alecta.

Det tyckte däremot Alectas beredningsnämnd (valberedning) som plockade bort förstahandsvalet och ersatte honom med andrahandsvalet Carina Åkerström, till nyligen vd för Handelsbanken.

Hon föreslås i stället som ny styrelseordförande vid det kommande extra mötet i Alectas överstyrelse den 22 februari 2024.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907