NYHETSARKIVET
1 feb 2024 14:29
Spänningen stiger kring nästa fondupphandling
Samtidigt som två ledamöter lämnar Fondtorgsnämnden råder det en febril aktivitet i kansliet.

I mars kommer det första tilldelningsbeslutet gällande kategorin för aktivt förvaltade europeiska aktier. Inom kort ska FTN också annonsera upphandlingen av de två kategorierna indexförvaltade europeiska aktier samt indexförvaltade globala aktier.

Annonseringen av dessa två kategorier, som ska sökas separat av intresserade fondbolag, skulle enligt tidigare information från FTN annonseras i slutet av 2023 eller början av 2024. Det är två relativt stora upphandlingar som idag omfattar 14 respektive 40 miljarder i förvaltat fondkapital.

- Det kan ju alltid diskuteras vad som är början av året, men vi håller fast vid vår tidigare information om att det första tilldelningsbeslutet kommer i slutet av första kvartalet och att annonseringen av två nya upphandlingar kommer innan dess, säger Viktor Ström, kommunikationsansvarig på FTN.

I det första tilldelningsbeslutet gäller det upphandling av upp till sex fonder för aktivt förvaltade europeiska aktier. Av nuvarande 22 fonder inom denna kategori är det alltså inte många som kommer genom nålsögat.

Det finns ett 30-tal fondkategorier på dagens fondtorg i premiepensionssystemet. Varje upphandling tar cirka ett halvår från annonsering till tilldelningsbeslut.

FTN har tidigare räknat med att alla upphandlingar ska kunna slutföras innan utgången av 2025. Men då måste nuvarande tempo höjas rejält, så att det blir betydligt fler parallella upphandlingar.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907