NYHETSARKIVET
5 feb 2024 17:13
Konkursförvaltaren i Ernstbergers bolag kräver 75 mkr av Ålandsbanken
Nu börjar en ny fas i historien i Allraskandalen. Nu handlar det om att ge sig på även de kompisar som på olika sätt bistått Allra med råd och dåd när det gällt att rädda undan pengar. Detta för att undvika att de går till att betala det skadestånd till Pensionsmyndigheten på 185 miljoner kr, som utdömts av hovrätten i domen från 2021.

Och nu ger sig konkursförvaltaren även på Alexander Ernstbergers husbank Ålandsbanken, och kräver att de återbetalar totalt 75 miljoner kr till konkursboet. Detta eftersom man vetat om att Alexander Ernstbergers aktiebolag inte hade tillgångar kvar i bolaget och att man därför inte borde ha tagit emot pengarna som användes till att amortera Ernstbergers lån i banken.

I förra veckan, den 29 januari lämnade konkursförvaltaren i Alexander Ernstbergers egna aktiebolag S2 Invest in sin stämning till Stockholms Tingsrätt. Stämningen bygger på att de medel som Ernstberger låtit sitt eget bolag dela ut aldrig skulle ha delats ut.

Han gör gällande att Ålandsbanken därmed är återbetalningsskyldig för de pengar man tagit emot för att lösa Ernstbergers lån i banken under rubriken ”Återbäringsskyldighet och bristtäckningsansvar vid olaglig
Värdeöverföring”.

Konkursförvaltaren Krister Levin från advokatbyrån Allians menar att hela operationen med utdelningar från bolaget S2 Invest, som var Ernstbergers holdingbolag, där han bland annat hade sina aktier i Allra Sverige, aldrig borde ha gjorts och skriver:

"Det är tämligen uppenbart att de bristfälliga handlingar som legat till grund för beslutet om Vinstutdelningen har tillkommit i all hast efter det att tidigare kvarstadsbelagda medel friställts. Vinstutdelningen har skett i strid med bestämmelserna i 18 kap ABL och utgör därmed en olaglig värdeöverföring."

Till saken hör att konkursförvaltaren inte anser att bolaget S2 Invest hade tillräckligt med kapital för att möjliggöra de stora utdelningar som styrelsen / bolagsstämman i hastigt hoprafsade handlingar möjliggjorde.

En stor del av de här pengarna var belagda med kvarstad under den tid som målet hanterades i Stockholms tingsrätt, men som frigjordes när tingsrätten valde att fria Allragänget. Då blev det bråttom att börja skaffa undan tillgångar.

Åklagaren i målet, Thomas Hertz från EBM var snabb med att meddela att han tänkte överklaga den friande domen till Svea Hovrätt. Det var något som man borde hanterat som en latent risk i S2 Invest innan man beslutade om utdelningarna, menar Krister Levin i stämningsansökan.

Här borde man även ha tänkt på att revisorerna i Allra Sverige avstyrkte ansvarsfrihet för styrelsen redan 2017 när man värderade aktierna i bolaget Allra Sverige, alltså de aktier som Ernstberger hade i holdingbolaget S2 Invest. Detta sedan verksamheten i praktiken upphört eller i vart fall krympt rejält sedan man slängdes ut från Pensionsmyndighetens fondtorg.

"Även S2 Invests revisor, Fredrik Åborg, har i revisionsberättelsen för räkenskapsåret 2017 angivit att han inte kan bedöma värdet på bolagets aktieinnehav i Allra Sverige, varför han varken kan till- eller avstyrka att bolagsstämman fastställer resultat- och balansräkningen. Ovanstående omständigheter var kända för styrelseledamoten tillika aktieägaren i S2 Invest, Ernstberger, när årsredovisningen i S2 Invest för räkenskapsåret 2018
upprättades och fastställdes."

Det betyder att konkursförvaltaren anser att värdet på Alexander Ernstbergers aktier i Allra Sverige "rätteligen borde ha nedskrivits till 0 kr", vilket inneburit att utdelningsutrymmet från S2 Invest AB sjunkit som en sten.

"Beaktat avsättning för skadestånd jämte ränta och företagsbot, nedskrivning värdet på
aktieinnehavet i Allra Sverige och avsättning latent återkrav erhållna efterutdelningar
saknade S2 Invest fritt eget kapital per 2018-12-31. Det egna kapitalet var vid
tidpunkten rätteligen negativt”, läser Pensionsnyheterna i stämningsansökan.

Till saken hör att Ernstberger använde sina aktier i det egna bolaget som pant för att låna pengar i Ålandsbanken för att klara sina driftkostnader. Man borde helt enkelt, i parentesen mellan tingsrättens friande och hovrättens fällande domar, ha tänkt efter före.

"Av det ovanstående framgår att vare sig Ernstberger eller S2 Invests revisor i samband med beslutet om Vinstutdelningen har övervägt vilka konsekvenser en ändring av tingsrättens dom skulle få för S2 Invests konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt. Inte heller har inför beslutet om Vinstutdelningen tagits i beaktande det faktum att verksamheten i Allra-koncernen i praktiken upphört."

Och frågan är då om Ålandsbanken borde ha tagit emot några pengar från Ernstberger och som användes för att lösa lån i Ålandsbanken. Nej, menar Konkursförvaltare Krister Levin och skriver att "Ålandsbanken har känt till att de medel som banken självt överförde och mottog för lösen av Trädakrediterna (ett upplägg för att hålla pengarna borta från fordringsägarna, reds anm) härrörde från Vinstutdelningen. Banken har tagit del av de handlingar som låg till grund för beslutet om Vinstutdelningen. Banken borde rimligen insett att dessa bristfälliga handlingar tillkommit i all hast och inte uppfyllde kraven enligt aktiebolagslagen."

Nu följer säkert en spännande process i tingsrätten där det ska bli intressant att de om även Ålandsbanken befinns skyldig och får slanta upp 75 miljoner kr. De pengarna kan i så fall i förlängningen komma Pensionsmyndigheten till del och bidra till att en något större del av skadeståndet blir betalt och skickas till PPM-spararna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907