NYHETSARKIVET
7 feb 2024 17:25
Svårt för försäkringstjänstemännen att komma in i ITP-plan och trygghetsöverenskommelsen
Igår berättade Pensionsnyheterna att förhandlingarna om att få in försäkringstjänstemännen i ITP-planen, efter det att den lösning man presenterat för PTK, fått tummen ned.

Det ledde till att arbetsgivarna i FAO och försäkringsfacket Forena avslutade samtalen, som man suttit med under snart sagt hela 2023.

Det innebär att försäkringsanställda fortsatt står utanför ITP-planen och därmed även trygghetsöverenskommelsen som omfattar privatanställda på Svenskt Näringslivs och PTK:s område.

- Vi har lagt förslag om att gå över till den premiebestämda ITP1 samtidigt som den förmånsbestämda FTP2 i försäkringsbranschens tjänstepensionsplan behålls som pensionslösning för alla anställda som omfattas av denna vid en övergång till ITP-planen. Men det förslaget har inte accepterats av ITP-parterna. I den situationen har vi avslutat samtalen då vi inte nått fram till en rimlig övergångslösning, säger Tommy Rastas, vice vd/förhandlingschef på FAO till Pensionsnyheterna.

Frågan kompliceras av att Försäkringsarbetsgivarna inom FAO är ett förbund inom Svenskt Näringsliv och att facket Forena numera är med i PTK.
Eftersom PTK har som krav att man måste tillämpa ITP-planen för att få anslutas till trygghetsöverenskommelsen, som slöts mellan Svenskt Näringsliv och PTK i oktober 2022, så är det den man ska rätta sig efter och då anpassa sig efter de regler som gäller enligt ITP.

Det är något som gör det jobbigt eftersom om försäkringsfacket Forena och PTK skulle bli överens är det inte självklart att det är något som FAO skulle vilja gå med på. När Forena och FAO var överens om tagen så var det istället PTK som satte sig på tvären och inte ville acceptera det man var överens om mellan Forena och FAO.

Försäkringsbranschens "nya" tjänstepensionsplan, FTP, som skapades efter det att den nya ITP-planen kommit till 1990, har andra åldersgränser än vad som gäller för ITP. Där tillhör alla födda efter 1971 den premiebestämda FTP 1. I ITP hamnar de som är födda efter 1979 i den premiebestämda ITP 1.

Om man på försäkringsområdet nu skulle byta pensionsplan från FTP till ITP vill PTK att man låter försäkringstjänstemännen stå kvar i sin förmånsbestämda lösning FTP 2, till dess att den mönstras ut för den grupp som har den lösningen. Det är för övrigt något som FAO sagt sig kunna acceptera.

Övriga ska då välja mellan de av Collectum upphandlade försäkringsgivarna för ITP 1. Det kan leda till problem för de företag som inte blev valbara alternativ. Skandiaanställda skulle till exempel då inte kunna välja det egna bolaget för sin tjänstepension, eftersom Skandia inte längre är valbart, för att nämna en komplikation.

För de anställda i försäkringsbranschen innebär en utebliven ITP-övergång att man inte kommer in i det nya huvudavtalet som gäller på Svenskt Näringslivs och PTK:s område, eftersom PTK gjort tummen ner.

Det innebär att man till exempel inte får möjlighet till omställningsorganisationen TRR:s tjänster, något som man gärna skulle vilja ha. Men eftersom PTK inte accepterat någon anpassad övergångslösning som Forena och FAO diskuterat, så blir det varken en ny pensionsplan eller en rätt att ta del av trygghetsöverenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Kort sagt remi.

- Försäkringsbranschen har förvisso en egen omställningslösning i kollektivavtalen, men den svarar inte upp mot behoven av att få möjlighet till utveckling och vara anställningsbar på en alltmer föränderlig arbetsmarknad, säger Forenas förbundsordförande Anders Johansson i en artikel på Forenas hemsida.

För Forena är det svårt att gå med på att införa en ny lösning som i delar innebär försämringar för medlemmarna. FTP-planen är i många stycken mer generös än ITP-planen, men dessa förmåner kan man bli tvungen att stryka bort av inte minst administrativa skäl om man ska in i ITP.

En enkel sammanfattning blir då att om FAO och Forena blir överens om en övergångslösning så accepteras den inte av PTK. Och om Forena blir överens med PTK så kommer det bli svårt för FAO att acceptera den. Och det gör att man tills vidare inte har något att prata med varandra om.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907