NYHETSARKIVET
21 feb 2024 17:10
Pensionsnyheterna: Ska barnen verkligen betala mer för att lösa in föräldrarnas pensionsrätter och fastigheter?
Om man, som Folksam, intar ståndpunkten att den allmänna pensionen ska ses isolerat ifrån alla andra inkomster för pensionärer, är det en korrekt observation att nivån faller. Frågan är om den observationen är relevant.

Avtalsparterna har ju noterat att den allmänna pensionen, betraktat som kompensationsgrad fallit och faller, om inte utträdesåldern kryper upp en bra bit från 65 år i takt med livslängdsökningen.

Det har avtalsparterna försökt att kompensera för, genom att förhandla fram betydligt högre avsättningar till tjänstepensionerna, vilket skett på snart sagt alla kollektivavtalsområden.

Om man höjer ska höja avgifterna till det allmänna systemet så att de ger den nivå som Folksam tycker är rimlig, 60 procent av slutlönen, ska det i sin tur innebära att man då sänka de framförhandlade avsättningarna till tjänstepensionerna?

De här frågorna diskuteras nu i Pensionsgruppen där man ska försöka hitta sätt att höja pensionsavgiften till den allmänna pensionen från 17,21 procent av lönen som idag, till 18,5 procent, vilket på sikt ger ytterligare förstärkningar till pensionärerna.

Det innebär dock en tydlig generationsorättvisa i fördelningssystemet. Detta eftersom de yrkesaktiva får lösa in sina föräldrars intjänade pensionsrätter till en pensionsvalutakurs på 18 kr och 50 öre per intjänad hundralapp, när de äldre köpt dem för 17 kr och 21 öre.

Frågan är om det i rådande läge är lämpligt att skicka den notan till de yngre? De som nu går ut i vuxenlivet har inte varit med på föräldrarnas lyckoresa. De äldre generationerna har fått en enorm värdetillväxt i sina fastigheter till följd av ränteavdrag, slopad fastighetsskatt och ett kraftigt räntefall de senaste 25 - 30 åren.

Ska då de unga generationerna få lösa ut sina föräldrar ur sina villor (värst i storstäderna) till dagens marknadspris och dessutom få betala extra för att lösa in deras pensioner?

Och då har vi inte ens pratat om att kalasa på de överskott i systemet som ska fungera som gas för att ytterligare förstärka pensionerna…

Den stora frågan blir väl om vi genom ytterligare tvångssparande ska göra de yrkesaktiva fattigare och dagens pensionärer rikare. Den som ändrar i regelverket får gärna förklara för dagens unga och högbelånade varför det är nödvändigt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907