NYHETSARKIVET
13 mar 2024 16:55
LF Nya Trad blev bästa livbolag i S&P trafikljusrapport
Söderberg & Partners rankar årligen vilka bolag som är det bästa investeringsalternativet på fem och tio års sikt bland livbolag och fondförsäkringsbolag. I årets trafikljusrapport rankas Länsförsäkringar Nya Trad som bästa livbolag och Movestic som bästa fondförsäkringsbolag.

Söderberg & Partners analyserar 13 fondförsäkringsbolag och 11 livbolag inom fyra olika kategorier där de hamnar på grönt, gult eller rött betyg.

Vinnare blir bolagen med högst samlat betyg. Motiveringarna till vinnarna är något knapphändiga. Om LF Nya Trad sägs bland annat bolaget levererat en god riskjusterad avkastning under hela 2023 och att bolaget har ett grönt hållbarhetsbetyg.

"Att vi utses till Årets Livförsäkringsbolag är väldigt glädjande både för oss och våra pensionskunder. Det är också positivt för Garantiförvaltningen som har samma kapitalförvaltning och som går att nyteckna. Under 2023 hade våra traditionella sparformer Nya Trad, Gamla Trad och Garantiförvaltningen en hög och konkurrenskraftig avkastning och återbäringsränta, säger Jakob Carlsson, vd Länsförsäkringar Liv i ett pressmeddelande, som bolaget påpassligt skickat ut idag.

När Söderberg & Partners rankar livbolagen som placeringsalternativ inom fem och tio års sikt så är det samma fem bolag i topp: AMF, Folksam, LF Nya Trad, SEB Gamla Liv och Skandia. På 20 års sikt är det bara SEB Gamla Liv som får grönt betyg.

Intressant i sammanhanget är att Alecta inte återfinns i toppen trots att det var det bolag som hamnade överst när upphandlingen i ITP-planen för perioden 2024-2029 genomfördes förra året.

När det gäller årets trafikljus för fondförsäkringsbolag så toppade Movestic. Enligt S&P utmärker sig bolaget särskilt i selekteringsanalysen med ett bra och brett fondutbud.

/ Ola Hellblom

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907