NYHETSARKIVET
14 mar 2024 16:47
Socialminister Forssmed (KD) tänker inte utreda om vaccin minskat barnafödandet
Den tidigare sverigedemokratiska riksdagsledamoten och antivaxaren Elsa Widding, numera politisk vilde, ställde en fråga till Socialminister Jakob Forssmed i riksdagen där hon undrade om regeringen avsåg att utreda orsaker till att fruktsamheten och barnafödandet minskar.

Frågan ställdes med utgångspunkt av att SCB rapporterat att antalet födda barn per kvinna i barnafödande ålder – för 2023 var 1,45, den lägsta siffran i Sveriges historia.

Enligt Widding har det betytt 25 000 färre födda sen vaccineringana började och Widding undrade om regeringen och Forssmed hade planer på att utreda om covidvaccinationerna kunde vara en orsak till tappet.

Det hade han inte. I sitt svar i riksdagen igår meddelade han följande:

"Sverige har sedan 2010 haft en nedgående trend i barnafödande. Orsakerna till denna nedgång kan vara flera. Det finns däremot inte något som tyder på att vaccinerna mot covid-19 skulle kunna påverka kvinnors eller mäns fertilitet. Alla läkemedel och vacciner som godkänns har genomgått en rad olika studier för att kartlägga eller utesluta olika risker. Jag avser därför inte att ta initiativ till någon utredning med anledning av nedgången i barnafödande under 2023."

Fotnot: Elsa Widding gick med i Partiet "Mod" som växte fram under pandemin och var ett enfrågeparti baserat på pandemirestriktioner och vaccinationer. Men i januari i år lämnade hon det partiet efter mindre än två veckor och är numera vilde på riktigt. Detta efter att hon läst på vad partiet egentligen vill, vilket hon gjorde efter det att hon gått med.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907