NYHETSARKIVET
10 apr 2024 15:31
Nordic Capital på väg att sälja Max Matthiessen
Sedan riskkapitalbolaget Nordic Capital köpte Max Matthiessen i maj 2020 för 2,3 miljarder kronor, har flera chefer lämnat bolaget och gått till konkurrenten Säkra. Senast gäller det investeringschefen Jon Arnell. Detta har väckt spekulationer på många håll om att Nordic Capital förbereder en försäljning av Max Matthiessen.

Att chefer i Max Matthiessen bytt till Säkra är inte konstigt. I Säkra är Eva Pantzar Waage vd och hon arbetade tidigare hos Max Matthiessen i 25 år innan Nordic Capital klev in som ägare. Det är hon som ligger bakom dessa rekryteringar.

I september 2020 byttes ledningen i Max Matthiessen ut. In klev Jacob Schlawitz som vd efter Bo Ågren. Schlawitz ändrade strategi och satte mål om att fördubbla verksamheten inom fem år. Han gjorde även några förvärv på den danska marknaden, men målet om en fördubbling av verksamheten har inte nåtts.

Det kan vara en bidragande orsak till att Nordic Capital nu vill göra en exit. Normalt brukar riskkapitalbolag vilja göra en exit i sina investeringar efter cirka sex år. Riskkapitalbolaget Altor var ägare av Max Matthiessen i åtta år från 2012 till 2020. Altor betalade 1,4 miljarder för MaxM och sålde bolaget för 2,3 miljarder åtta år senare. Det är ingen lysande investering för att vara ett riskkapitalbolag.

Frågan är vad Nordic Capital kommer att begära av hugade spekulanter. Prislappen lär denna gång ligga kring det dubbla eftersom MaxM har gjort flera förvärv under senare år.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907