Argumentet för att införa en gas i det allmänna pensionssystemet blir starkare för varje år. Åtminstone från Pensionärsorganisationerna som har som mantra att höja avgifterna, göra skatt på arbete och pension lika hög och att införa en gas, som just nu dryftas i Pensionsgruppen.
Någon vit rök från den skorstenen har dock inte synts till, än. Detta trots att tillgångarna växer, framför allt avgiftstillgången som är framtida avgifter som ska betalas in av alla som jobbar.
Vid årsskiftet var pensionstillgångarna 1 882 miljarder större än pensionsskulden. Det är ett överskott som kommer fortsätta att öka, då de balanstal som Pensionsmyndigheten räknar fram ökar framöver.
Pensionsmyndigheten lämnar varje år anslags- och utgiftsprognoser för den kommande treårsperioden till regeringen. I den senaste prognosen väntas de pensioner och andra pensionsförmåner som myndigheten ansvarar för öka från 467 miljarder förra året till 492 miljarder i år. De utbetalningarna fördelar sig på 385 miljarder i inkomst- och tilläggspension, 36 miljarder i premiepension och 71 miljarder övriga pensionsförmåner.
För 2026 ökar de samlade utbetalningarna svagt till 497 miljarder och för 2027 och 2028 till 518 miljarder respektive 544 miljarder. Den största orsaken till att utbetalningarna ökar är att antalet ålderspensionärer med inkomstpension beräknas öka från 2,3 miljoner till 2,5 miljoner år 2028, trots att riktåldern då har stigit till 67 år.
Men pensionstillgångarna växer snabbare än pensionsskulden. För 2025 har Pensionsmyndigheten beräknat balanstalet till 1,12 och för 2026 till 1,16. Även 2027 och 2028 växer tillgångarna snabbare med ett balanstal kring 1,14.
Med så stora överskott stiger pressen på Pensionsgruppen att införa gasen i systemet, om man vill att en del av överskotten delas ut till nuvarande och blivande pensionärer.
Men om politikerna istället vill använda överskottet till annat än pensioner, till exempel snabbare uppbyggnad av försvaret eller nya järnvägar eller annan infrastruktur, kan man välja alternativa satsningar.
Pensionssystemets överskott är ju inte direkt öronmärkta för förstärkta pensioner, någon sådan symmetri är inte lagfäst, även om det utreds och diskuteras intensivt, inte minst bland pensionspolitiker och pensionärsorganisationerna.
Kort sagt, var gör extra utdelningar av pensionssystemets överskott störst nytta för Sverige i tiden.