Danska Folketinget beslutade idag om det så kallade välfärdsavtalet från 2006, som innebär att pensionsåldern höjs till 70 år från 2040. Enligt statsminister Mette Frederiksen är det sista gången som socialdemokraterna röstar för en höjning av pensionsåldern och partiet har krävt en omförhandling av välfärdsavtalet.
Det avtalet säger att Folketinget vart femte år ska besluta om att pensionsåldern ska höjas 15 år framåt i tiden för att följa med utvecklingen i medellivslängd.
Så det är redan beslutat att den nuvarande pensionsåldern på 67 år höjs till 68 år för de födda 1963-1966 och till 69 år för de födda 1967-1970. Idag togs alltså beslutet att pensionsåldern för de som är födda 1971 och senare blir 70 år.
Den danska branschorganisationen Forsikring & Pension släppte idag statistik som visar att den successiva höjningen av pensionsåldern som genomförts har fungerat väl hittills.
"Idag är det cirka 80 000 personer som är i arbete efter pensionsåldern, vilket är historiskt högt. Det är en kombination av goda konjunkturer, mer flexibilitet från arbetsgivarna och en större lust att fortsätta arbeta, som har gjort denna framgång möjlig", säger Jan V. Hansen, pensionsdirektör i Forsikring & Pension.
Sedan 2010 har den genomsnittliga åldern för när danskar lämnar arbetsmarknaden och pensionerar sig ökat med 3,8 år för dem utan högskoleutbildning och med 3,3 år för dem med kort eller medellång högskoleutbildning.
De som har lång högskoleutbildning har ökat den genomsnittliga pensionsåldern med 2,8 år sedan 2010 och låg förra året på 67,9 år.
I Sverige låg den genomsnittliga pensionsåldern förra året på 65,5 år.
/Ola Hellblom