NYHETSARKIVET
24 apr 2025 17:44
Enig Pensionsgrupp vill utreda mindre volatila utbetalningar av premiepensionen
Premiepensionens roll i den allmänna pensionen växer, och behovet av förutsägbara och stabila utbetalningar har blivit allt viktigare, har Pensionsgruppen konstaterat.

Nu vill Pensionsgruppen se till att kraftiga svängningar i premiepensionskapitalet inte fortplantas in i pensionärernas plånböcker och skapar osäkerhet om hur stora utbetalningarna ska bli. Pensionsgruppen har därför bett regeringen att tillsätta en utredning som kan hitta sätt att hitta mer stabila utbetalningsprodukter.

"Vi vill att pensionärer ska ha god förutsägbarhet och bra alternativ när de går från sparande till uttag av premiepension. Idag kan tillfälliga börsnedgångar få permanent påverkan beroende på vilket val man gör vid ett visst tillfälle. Det är därför viktigt att se över systemet, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i ett pressmeddelande.

För att möta behovet av stabilare utbetalningar har möjligheten att byta från fondförvaltning till traditionell försäkring införts.

Dessutom har Sjunde AP-fondens förvalsalternativ Såfa fått en generationsprofil där risken minskar med stigande ålder. Det innebär att två statliga utbetalningsprodukter nu finns parallellt.

Utredningen ska bland annat bedöma om det är motiverat att ha både den traditionella försäkringen och generationsfonden Såfa. Ett alternativ som ska undersökas är att ersätta dessa med en ny, särskilt anpassad utbetalningsprodukt för att minska variationen i premiepensionsutbetalningarna.

Här kan noteras att det redan i februari 2020, alltså för mer än fem år sedan, kom förslag från utredare Mats Langensjö (nu på Arkwright) i en promemoria där han ville se en uppdelning av premiepensionen i en sparandefas och en utbetalningsfas. Detta för att hantera problemen med volatila utbetalningar, inte minst mot bakgrund av att premiepensionen är en del av den allmänna socialförsäkringen.

Där läser Pensionsnyheterna:

"Förvalsalternativet ska delas upp i en sparandefas, med inriktning på uppbyggnad av pensionskapital, och en utbetalningsfas, med inriktning på planering av inkomstplanering för premiepensionen. AP 7 föreslås enbart förvalta sparandefasen. Den nuvarande traditionella försäkringen som förvaltas av Pensionsmyndigheten ska utgöra förvalsalternativ för utbetalningsfasen. Utformningen av utbetalningsfasen bör dock utredas ytterligare," stod det för fem år sen.

Det blev det ingen utredning, den gången. Möjligen var stubinen blöt och bomben ännu inte synlig på den politiska horisonten och Donals Trumps tullar var det ingen som tog seriöst på, möjligen med undantag för Donald Trump själv.

Möjligen kan politikerna nu ha blivit byxis av utvecklingen på finansmarknaderna på senare tid och insett att alla kurvor inte alltid pekar uppåt och därför vill ha hjälp att hitta tryggare alternativ.

Det ska då helst vara en tulipanaros som kombinerar hög avkastning med hög trygghet och låg volatilitet samtidigt som att förvaltningen är både hållbar och aktsam.

Pensionsnyheterna tänker att det knappast kommer att bli en "walk in the park" att hitta alternativ som samtidigt uppfyller alla dessa önskemål, som finns på Pensionsgruppens önskelista.

Kapitalet i den traditionella försäkringen hos Pensionsmyndigheten beräknas överstiga 100 miljarder kronor under 2026. Utredningen ska även utvärdera om Pensionsmyndigheten fortsatt bör ha detta ansvar, eller om det bör flyttas till en annan myndighet, som möjligen besitter högre kompetens när den gäller frågor om kapitalförvaltning.

Det kan möjligen ses som en reaktion mot kritiken som kommit efter Pensionsmyndighens investeringar i Heimstaden Bostad som man gjort i tradportföljen.

"Den traditionella försäkringen tryggar en garanterad nivå i premiepensionen, och de garanterade beloppen är säkrade genom skuldmatchning. Vi har en välskött och kostnadseffektiv kapitalförvaltning med stark hållbarhetsprofil och god historisk avkastning. Vi ser fram emot att bidra i utredningens arbete för att forma ett bra valalternativ för pensionärerna, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör för Pensionsmyndigheten i en kommentar apropå Pensionsgruppens beslut i dag.

Pensionsnyheterna kan inte låta bli att undra över hur en "välskött och kostnadseffektiv kapitalförvaltning" kunde tilldelas en varning av Finansinspektionen för att man åsidosatt aktsamhetsprincipen vid miljardinvesteringarna i Heimstaden Bostad.

De investeringarna, som ytterst godkändes av den tidigare generaldirektören Daniel Barr, kostade ju honom jobbet som GD på Finansinspektionen. Trots det är det, åtminstone enligt nuvarande GD på Pensionsmyndigheten, en "välskött" förvaltning, trots att det aktieägaravtal man ingått med Heimstaden Bostad fortfarande är oförändrat.

Utredningen ska slutredovisas senast den 15 augusti 2026.

Vem som vill ta på sig (kamikaze-)uppdraget att utreda är i dagsläget inte känt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907