I sitt remissvar på AP-fondsutredningen skriver Sjätte AP-fonden, AP6, att det vore olyckligt om möjligheterna för buffertkapitalfonder att investera i onoterade bolag beskärs för mycket. Däremot vill man inte gå in på frågan om ett avskaffande av Sjätte AP-fonden.
I själva huvudfrågan i vilken organisatorisk form, samt med vilken styrning, som pensionssystemets buffertkapital ska förvaltas avstår Sjätte AP-fonden från att yttra sig. Organisationsformen, inklusive antalet ingående fonder och den övergripande styrmodellen
är en fråga för huvudmannen att ta ställning till, skriver man i sitt remissvar.
Men man vill alltså att möjligheten till private equity-investeringar ska finnas kvar oberoende av fondernas organisation framöver.
Fonden instämmer i huvudsak i de förslag som läggs fram i utredningen. Samtidigt finns det brister i analysen av Fondens historik, vilket också påverkar utredningens slutsatser och riskerar att leda till en alltför restriktiv reglering av Private Equity i det framtida systemet. Erfarenheten från Sjätte AP-fonden och andra aktörer ger vid handen att investeringar i mogna onoterade bolag (Buyout), såväl genom direkt som indirekt ägande, ger goda möjligheter till bra avkastning, och det vore olyckligt att begränsa det framtida systemets möjlighet till sådana investeringar.
Även om man inte uttalar sig om de organisatoriska förslagen i utredningen så påpekar man att det inte går att dra fondens resultat över en kam. Utvecklingen inom Venture Capital har varit en besvikelse medan investeringar i morgna bolag, så kallad Buyout, både överträffat utvecklingen på börsen och de interna målen med råge.
Man påpekar också att fonden sitter på mycket kompetens och erfarenhet som borde tas tillvara också i en ny organisation.